Fotograf: EU Naval Force Media and Public Information Office

Kategori: Juridik

Danmark vill lagföra pirater

Danska åklagarmyndigheten häktar nio misstänkta pirater i sin frånvaro för kapningsförsöket av kem- och produktankern Torm Kansas.

I dagsläget sitter de nio männen fängslade ombord det danska örlogsfartyget Esbern Snare som för närvarande opererar utanför Somalia i jakten på pirater och för att ge handelsfartyg stöd. De misstänkta männen greps den 9 november i år i samband med att de försökte kapa det DIS-registrerade fartyget Torm Kansas.

Paragraf 183

– De ska ställas inför domstol inom 24 timmar när och om de kommer till Danmark, säger åklagare Per Fiig till den danska nyhetsbyrån Ritzau, och fortsätter:

– Bollen ligger hos och vi ska inleda en förundersökning. I en första omgång håller vi förhör med dem via videolänk till Esbern Snare.

Om männen ställs inför domstol kommer åklagaren att stödja sig på paragraf 183 i brottsbalken, som behandlar just kapningar av bland annat fartyg. Åklagaren vill inte uppge åldern på männen.

BMP 4

Attacken mot Torm Kansas skedde i västra Indiska Oceanen under en segling från Siika i Indien till Mossel Bay i Sydafrika, men fartyget kunde avvärja attacken utan att vare sig besättning eller fartyg skadades trots att piraterna enligt rederiet, Torm, öppnade eld. Ombord Torm Kansas fanns inhyrda beväpnade vakter och fartyget använde sig av best management practice (BMP 4).

Torm Kansas, 46.922 ton dödvikt, byggdes 2006 vid sydkoreanska Hyundai Mipo Dockyard i Ulsan.

Mellan 2007 och 2013 har femton danska medborgare; varav sju sjömän, sju fritidsseglare och en nödhjälpsarbetare hållits som gisslan av somaliska pirater. Sedan 2008 har den danska marinen, inom EU Navfor och Natos Ocean Shield, tillfångatagit närmare 300 misstänkta soldater. Av dessa har 41 överlämnats till rättsväsendet, men aldrig i Danmark.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.