Fotograf: Concordia Maritime

Kategori: Ekonomi | Juridik | Tank

Concordia i stor skiljedom

Concordia Maritime redovisar en förlust efter skatt på 6,2 miljoner kronor för det andra kvartalet, men en vinst efter skatt på 1,4 miljoner kronor för första halvåret.

Samtidigt meddelar rederiet att man nu förbereder sig på ett skiljedomsförfarande i USA efter krav på nästan USD 25 miljoner från en kund.

Efter ett hyfsat första kvartal minskade dagsinseglingen för rederiets öppna fartyg från USD 16.000 till USD 13.000 under det andra kvartalet. Allt fler av Concordias fartyg sysselsätts nu på spotmarknaden och det är det som orsakat resultatförsämringen. Under tredje kvartalet kommer åtta av P-MAX-fartygen att opereras på den öppna marknaden.

Grundstötning

De totala intäkterna uppgick till 246,7 miljoner kronor för första halvåret.

I december förra året grundstötte Stena Primorsk i Hudson-floden. Enligt rederiet var det inte säkert för fartyget att fortsätta trafikera denna farled. Kunden som nyligen tagit fartyget på en tidsbefraktning, bröt i april kontraktet och lämnade tillbaka fartyget i förtid. Man har ställt krav på Concordia på cirka USD 25 miljoner för ekonomisk skada, något som rederiet tillbakavisat och det blir skiljedom i USA.