Sugen på en egen lotsbåt?

När myndigheterna ägnar sig åt flottförnyelse läggs ibland äldre tonnage ut till försäljning – norska Kystverket säljer nu en lotsbåt i aluminium. 

Det är nåt speciellt när statsmakterna avyttrar egendom, material eller fordon. Själv bor jag bara några kilometer från det gamla regementet på Kviberg i Göteborg, och mittemot de ståtliga tegelbyggnaderna ligger ett stort, och tämligen rörigt, upplag där du kan fynda (nåja) alltifrån bandvagnar, jeepar till galvade pallgafflar och elverk på släp.

För några år sedan hade svenska Sjöfartsverket en drive med utförsäljning av gamla uttjänta fyrar och gamla nordiska patrullbåtar dyker upp lite här och var runtom i världen. 

Och just nu säljer norska Kystverket ut en av sina äldre lotsbåtar ”Los 101” som byggdes vid Lindstøls Skips & Båtbyggeri i Risør 1993. Vad har man en gammal lotsbåt till kanske du undrar? Tja, personligen hade jag gärna gett mig ut i Gullmarsfjorden med lotsbåten för lite fiske. 

Nåväl, ”Los 101” har tjänstgjort vid lotsstationen i Tromsø och Sokndal/Egersund. Lotsbåten har en längd på 16,8 meter och bredd på 5,2 meter. Skrovet är av aluminium och överbyggnaden av komposit. Huvudmaskineriet, 2 x MTU 12V 183 TE 72, har 9.000 driftstimmar. Läs mer om lotsbåten här.

– Detta är en båt för specialintresserade. Lägsta pris är 200.000 norska kronor men vi hoppas så klart att många ger sig in i budgivningen. Får vi inte in ett tillräckligt högt bud så blir det avgjort med lottdragning, hälsar Bjørn Lidal, teknisk inspektör vid Kystverket.

1ed52d0ab56a8f5ad0367fea322c1d74

(”Los 101”. Foto: Kystverket)