Någon som minns Skeppsredaren..?

Jag har ett problem. Visst, det finns säkert värre problem här i världen men icke desto mindre är detta något som gnager inom mig och inte ger mig någon ro. För att få min nattsömn åter ber jag nu er läsare om hjälp.

Det rör sig om två saker: sjöfart och tv-serier. Lägger man ihop de två faktorerna kommer säkert ni, liksom jag, att tänka på sådana självklarheter som svenska maratonsåpan Rederiet och brittiska 70-talsserien Onedinlinjen. Och så kanske man tänker på Färjan, Landgång, Hurtigruten och Love Boat.

Men är det någon av er som minns den svenska serien Skeppsredaren??

Här är hjälp på traven: Skeppsredaren var en svenskproducerad dramaserie i sex delar á 50 minuter som sändes i dåvarande TV1 under mars och april 1979, och som rimligen bör ha varit något av en föregångare till nämnda Rederiet. Serien skrevs av ett engelskt par vid namn Norman J. Crisp, Luanshya Greer och regisserades av svensken Hans Abramson. 

I rollistan hittar vi storheter som Gunnar Björnstrand, Isa Quensel, Per Ragnar, Thomas Hellberg och den norske skådisen Per Aabel – som jag misstänker hade huvudrollen som just ”skeppsredaren”.

Som grädde på moset medverkade även blivande ”bondbruden” Britt Ekland. Vilken roll hon innehade har jag ingen aning om (det var för övrigt hennes sista/senaste insats i en svensk tv-drama-produktion), men en vild gissning är att hon agerade ansvarslös dotter till den patriarkale skeppsredaren.

Eller en lycksökerska av dunkel härkomst på lömsk jakt efter redargunst och -pengar.  

Britt_Ekland_photo_Allan_Warren 
Britt Ekland – redardotter? (Foto: Allan Warren / Wikimedia Commons)

Men här gissar jag bara. Mitt problem är nämligen att jag inte minns någonting av Skeppsredaren! Nästan ingenting, i alla fall. När serien sändes var jag nämligen bara 14 år och hade annat att göra än att glo på larviga tv-serier på torsdagskvällarna (ja, den sändes på torsdagar).

Men av allt att döma handlade serien om en redarfamilj och jag har fått för mig att den var rätt så mycket inspirerad av familjen Olsson och/eller familjen Broström i Göteborg. Jag har också för mig att den utspelades just i Göteborg och att den innehöll en del exteriörscener från Göteborgs hamn.

På det världsomspännade informationsforumet world wide web finns inte mycket hjälp att få. Svensk Filmdatabas har ytterst knapphändig information, Wikipedia likaså. Andra liknande sajter ger heller ingen hjälp.

På SVT:s Öppet arkiv finns den inte upplagd, och trots enträgen begäran från min sida vägrar de att lägga upp den.

Inte heller går den att köpa från SVT – materialet är upphovsrättskyddat och därför har de inte rätt att sälja några kopior.

Men kanske det är nån av er därute som har mer att berätta om serien Skeppsredaren? Jag misstänker nämligen att detta är ett guldkorn och ett bortglömt tidsdokument som skulle kunna berätta mycket om hur man såg på den tidens sjöfartsvärld och shippingbransch.

Eller så är bara det en riktig usel kalkonserie som med all rätt förpassats till kulturvärldens sophög.

Hur som helst är det märkligt att den är så bortglömd, medan en tramsig såpa som Rederiet blivit så kultförklarad.

Så är det nu någon som har nåt att berätta om Skeppsredaren, skriv gärna ett par rader i kommentarsfältet här nedan. Kanske vi gemensamt kan kräva en SVT-reprisering av Skeppsredaren? 

Ropen skalla – Skeppsredaren åt alla! 

Kommentarer

 • Henke H

  Ja du, den dar serien har jag faktiskt tankt pa nagon gang ocksa.
  Jag var sjalv bara 14 ar nar den gick.
  Det enda jag minns ar att den spelades in I Goteborg och att nagon I serien korde runt I en AMC Pacer-X vilket var ganska frackt pa den tiden.
  jag skulle précis som du onska den serien tillbaka eftersom du formodligen har helt ratt I att den kan ge en del ledtradar till hur man pa den tiden sag pa sjofart I varat avlanga land.

 • Jonas

  Själv såg jag knappt ens på barnprogram då (om det gick några?), men vill du ha ihop en namninsamling för en repris så är jag med!

 • Anonymous

  Kanske vore kul att se, på samma sätt som Åsa-Nisse filmerna…

  För mig är dock Martha störst i hjärtat.

 • Viktor A

  Apprå på det temat. Hur är det med programserien Kust & Hav som sändes en tid, De gjorde ju reportage i näringen. Vill minnas att ACLs Kockumsbyggen var med kan ha fel där..
  Det saknas inblick om näringens omfattning bland ”vanligt folk”.

 • Morten Olsson Floatel International

  Jan Malmsjoe gjorde en fantastisk insats som ”redare” i denna serie.

 • Thomas Eliasson, Malmö

  Den serien är riktigt obskyr, jag skulle verkligen vilja se den. Jag var 17år när den kom. Crisp hade skrivit Arvingarna, som var den största serien på svensk TV 1973-75. Och så skulle det komma en ny serie av honom. Och den viktiga ingrediensen var Hilary Tindall/Ann Hammond från Arvingarna. Som var supersnygg i Arvingarna, googla en bild. Hon är det absolut enda jag minns, hur generad stämningen var med en sån megastjärna som Tindall som gick runt bland bleka svenskar. Sannolikt är den oerhört dålig. Och mycket sevärd.
  Det är riktigt mystiskt att Tindal inte ens finns med i förteckningen över Skeppsredaren på imd.com. Är den så dålig så hon lyckades få bort sitt namn?

 • Anonymous

  Fanns också en serie /dokumentär om en av Sale’ns kylfartyg som jag söker, helt omöjlig att finna när man inte har namnet!

 • Christer Fosseus

  Finns. Skeppsredaren på internet eller YouTube?

 • Hans Rothenberg

  Har precis sett de sex avsnitten på Öppet Arkiv. Andas mycket 70-tal och efter en stel öppning i första avsnittet tar det sig. Påminner mer om familjen Broström än Olsson. Väl värd att återbekanta sig med.
  https://www.svtplay.se/skeppsredaren

Artikeln är stängd för fler kommentarer