Minska svineriet med lika regler

Galaxy

Party weekend, från 48 kronor. Billigare än entrén på vilken nattklubb som helst i Stockholm. Dessutom är både hemresa och säng inkluderat. Det handlar om partykryssningarna ombord på Östersjöns färjor, resor som i veckan blivit föremål för debatt efter Kalla Faktas reportage. Fylla, slagsmål och även en och annan våldtäkt är vardag ombord på helgavgångarna. Och det gäller samtliga rederier, Tallink Silja, Viking Line och Birka Cruises. Dock är vissa båtar lugnare än andra. Åldern på passagerarna kan definitivt vara en förklaring.

Faktum är att ett av rederierna vänder sig till lite yngre resenärer jämfört med de andra. Det är Tallink Silja som har 18 år som gräns för att få åka på en kryssning till Åbo. Viking Line har 21 år och Birka 23 år på sina Ålandskryssningar. Birka skriver dessutom i sina regler att ungdomar mellan 18-22 år ska ha en förälders sällskap för att få resa, för barn 0-17 år räcker det med målsman.

Frågan om ansvarstagandet i att låta alkoholdebuternade 18-åringar få åka på kryssning under ett dygn kan ställs i många led. Ett är definitivt rederiet. Att låta 18-åringar få supa sig fulla ombord utan att ens behöva konfronteras av sina föräldrar är mer hänsyn till ett vinstintresse än ett socialt ansvarstagande. Det enda rimliga är att rederierna inför samma åldersgränser.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.