Hindrar Internet innovationer?

Hört på en Innovationskonferens i Rotterdam: A fool with a tool is still a fool.

Fina hjälpmedel och smarta innovationer hjälper föga om vi inte kan använda dem rätt. Alla innovationer och nya processer åtföljs av för- liksom nackdelar. Viktigt är att förstå begränsningarna och lära sig fördelarna. Teknik i sig är ju så otroligt roligt, men kan samtidigt invagga en i falsk trygghet.

User driven är ett poppis uttryck som jag både instämmer i men samtidigt inte gör det. De stora innovationerna som vi möter dagligen, bilen, Internet och smartphones har inte varit user driven utan är produkter av ett fåtal framåtblickande visionärer. När Henry Ford frågade folk vad de ville ha så blev svaret ”Snabbare hästar” men han producerade bilar istället.

Konsekvenserna och utvecklingen av Internet är idag högaktuell och något som i hög grad fångat mitt intresse. Den accelererande personaliseringen av nyhetsflöde och information i våra sociala medier klumpar ihop människor i olika ”troende” kluster där det inte finns så himlans mycket utrymme kvar för friska idéer. Sökmotorer kartlägger vår profil och snart ser vi bara det som motorerna med sina algoritmer räknat ut att vi ”vill” se. Inga nya idéer får plats. Internet som nu är vår största källa till informationsutbyte ger samtidigt en polariserande effekt som snarare skapar konflikter än bär fram de fredsduvor vi alla nog vill ha?

På universitet i USA är det idag problem med studenter som inte klarar av att höra om sånt de inte själva har valt. Universiteten har börjat med Trigger warnings innan föreläsningar för att varna om möjligt kränkande innehåll för vissa grupper eftersom föreläsande professorer numera har stämts för detta. Till och med allmän information om exempelvis holocaust har föranlett anmälningar!

Inskränkningar av debattklimatet har föranlett president Obama att försiktigt prata om detta för studenterna och trenden har tyvärr även börjat visa sig på våra högskolor. Kan det då vara så att samtalet i det offentliga rummet smalnat av och även har påverkat oss vanliga i den omfattningen att vi räds att torgföra tankar som avviker från ”normerna”?

Vilket, om vi nu kokar ner resonemanget ger vid handen att innovationen Internet begränsar kommande innovationer? Alltså skall vi kasta våra iPhones och Samsungs och köra unplugged framöver och börja prata med varandra istället. Låter trevligt tycker jag.

Btw, hörde att Sony´s senaste Z5 har börjat säljas… Hmmm, nu blir det väääldigt jobbigt igen!

Nästa blogg, mina vänner, kommer därför att handla om något så utmanande som obemannade fartyg. Det lär nog ge en spänstig debatt.

Stay tuned.

Kommentarer

  • Linus Lusk

    På t.ex. Transportstyrelsen synes det vara ett uppenbart problem att uttrycka sin åsikt. Där har det gått så långt att realism och verklighetsförankring kan utgöra ett problem.

    ”Trigger Varnings” till anställda förekommer såväl förtäckt som öppet och de som med god grund framför åsikter sprungna ur helhetsperspektiv får lämna myndigheten (måhända frivilligt – skall vara osagt).

    Hur många studier eller innovationer kommer från denna myndighet, som dessutom förmodligen missförstått sitt uppdrag och utvecklats till ett av de större hindren mot svensk sjöfartsutveckling?

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.