På kryss med Misana

Somrar kan man ägna åt en massa olika saker. Själv tog jag mig för att åka på en minikryssning med Godby Shippings ms Misana från Helsingfors till Raumo och vidare till Kotka. Livet på lastfartyg finns i blodet sedan många år tillbaka. Först med min far som seglade på oljetankers och senare med lastfartyg under några år då jag jobbade på just Godby Shipping som fartygsoperatör. När man väl fått sjölivet i sig är det svårt att släppa. Som samhällsintresserad är det också viktigt att hålla sig a jour med just sjöfarten som tidigare än många andra ser när konjunkturerna är på väg upp eller ner. Jag är glad för att Sverige nu väljer att hantera shippingen lika seriöst som Finland gjort. Norden behöver sin sjöfart.

Jag njuter enormt av livet ombord, platserna man ser, samtalen som förs och det mikrosamhälle som tretton anställda skapar och upprätthåller. När Misana döptes år 2007 var jag på plats i Helsingfors. Hon gick då tillsammans med systern Misida in i långtidskontrakt med UPM-Kymmene i en affär som tog en hel bransch med överraskning. Sedan dess har mycket förändrats och UPM-Kymmene har valt att hyra ut Misana till Finnlines som har större möjligheter att utnyttja lastförmågan på hela 11.400 DWT. Det är alltså för Finnlines räkning som hon nu huvudsakligen kör mellan Finland, Polen, Storbritannien, Holland och Belgien. Lasten består av allt mellan himmel och jord, den här gången till exempel grävmaskiner, papperstrailers, farliga lastbehållare, vanliga containers och mycket annat. Resan ägde rum under de absolut varmaste dagarna i juli och däcken var långt ifrån fulla vilket uppskattades av fotbollsspelande barn!

Här är bilder från en annorlunda kryssning! OBS, bilderna är en smula osorterade och är rätt många. 

 

IMG_6477

Från kajplatsen i Kotka kan man se det mycket speciella sjöfartsmuseet. Tyvärr missade vi Kotkan Meripäivät med några dagar!

IMG_6482

Stewarten Anne Vajesoja såg till att vi fick fantastisk mat dagarna i ända!

IMG_6486

Hamnuppehållen används till underhåll av fartyget. Här överser Godby Shippings vd Dan Mikkola när Erik Hansson och Jens Johansson målar och kontrollerar däckskranen.

IMG_6490

Planeringsmöte för stuvarna i Kotka.IMG_6433

Befälhavaren Leif Eklund, stående, och första styrman Håkan Karlsson i samspråk på bryggan på väg mellan Raumo och Kotka.

IMG_6439

Lastrum kan användas till mycket, till exempel fotbollsspel!

IMG_6454

Hela besättningen, några tyvärr lite skymda. Nedre raden från vänster: Mikael Karjalainen, Jens Johansson, Håkan Karlsson, Jan Eklund, Juhani Jenu och Peter Cederlöf. Övre raden från vänster: Joel Öhman, Erik Hansson, Leif Eklund, Anders Byman, Krister Stenbacka, Palmik Üllar och Anne Vajesoja.

IMG_6471

Lastning i Kotka, plywoodskivor på gång.

IMG_6472

Den här cellulosafabriken i Kotka stängdes för några år sedan men har nu sparkats igång igen till följd av ökad efterfrågan.

IMG_6387

Maskinrummet på Misana är en fröjd att skåda. Vill man kan man gå med vita tennissockor och fortfarande ha dem vita efter rundturen.

IMG_6423

Från ingenstans kom plötsligt ett efterlängtat störtregn i Kotka.

IMG_6427

Fartygsgymmet användes flitigt denna resa. När man sitter så mycket stilla gäller det att röra på sig så mycket man kan.

IMG_6428

När dagarna blev långa satt det bra med en bok eller Playstation eller bara en skön soffa. Från vänster William Mikkola, Helena Wachowiak, Vanessa Mikkola och Zacharias Pettersson.

IMG_6430

Färden mellan Raumo och Kotka präglades av enorma algbälten som vi körde förbi. Sjöfolk som varit med ett tag säger att man får gå många decennier tillbaka i tiden för att se något liknande.

IMG_6362

De finländska isbrytarna Nordica och Fennica rustas upp i Raumo inför den stundande vintern.

IMG_6369

Raumos stadskärna är värd ett besök varje dag. Otrolig atmosfär och fantastiska trähus som hör till UNESCO:s världsarvslista.

IMG_6372

Akterdäck på Misana är rymligt och erbjuder plats för både spel och träning och till och med simning i den enkom byggda poolen!

IMG_6385

Allt blänker i maskinrummet där 15.000 kWh trängs med varandra i två separata maskiner som kan pressa ut imponerande tjugo knop ur fartyget. Fast då går det mycket bränsle, 60 ton per dygn!

IMG_6386

Detaljer som skapar ombonad känsla i vilket maskinrum som helst.IMG_6341

Det är ett rymligt väderdäck som den här tiden på året inte var precis fullt.

IMG_6342

Inget fartyg utan en rejäl skeppsklocka.

IMG_6347

Den här synen tycker jag är den mest fascinerande ombord på fartyg. Står man längst framme i fören hör man inte motorljudet utan bara fräsandet från vattnet över bulben.

IMG_6351

En bredsladdande Pilot förde ut lotsen som tog oss in genom den långa och extremt smala farleden till Raumo.

IMG_6358

Jag vet inte, men färgen på Saimaagracht kan jag inte riktigt med. Tycker det liknar rost.

IMG_6332

Finströms och Ålands stolthet Misana på plats i Helsingfors där resan började.

IMG_6336

 Överblick över Nordsjökajen i Helsingfors.

Kommentarer

  • Anonymous

    Hej,,tack för dessa mkt fina bilder,,gissa om det suger i sjötarmen,längtar ut sååå mkt ska du veta,kanonbilder,särskilt maskinrummet ligger mig varmt,jag vill ut igen,men var finns joben,alla papper i ordning,kan dock inte finska,är helsvensk,om ngn vet ngt om job så skriv till [email protected] tack på förhand,,

  • Anonymous

    trevligt reportage, kunder ni göra fler gånger!

  • Anonymous

    Det är bra att det görs dylika reportage. Lite förskönad bild kanske. Måste ju dock påpeka att det nog är Misida som är Ålands stolthet 😉

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.