Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | Hamn/Logistik

Baltic Princess ur trafik

Ett tekniskt problem i en växellåda på bil- och passagerarfärjan Baltic Princess innebär att fartyget tas ur trafik för uppskattningsvis en vecka från och med torsdag kväll.

Baltic Princess, som går i trafik för Silja Line på linjen Stockholm–Åland–Åbo tas ur trafik på torsdag kväll i Åbo för reparation av ett tekniskt fel i en växellåda. Fartyget avgick torsdag morgon från Stockholm direkt till Åbo.

– Det går bra att köra försiktigt och alla tekniker är redo i Åbo att sätta igång. Det är inte förrän då som man riktigt kan säga hur lång tid det kommer att ta, säger Hans Friberg på Tallink Silja AB till Sjöfartstidningen.

I ett pressmeddelande uppger Silja att man uppskattar att Baltic Princess är tillbaka i trafik den 3 mars.

Ingen ersättare

Vice vd Pasi Näkki på Tallink Silja Oy säger att något ersättande fartyg inte kommer att köra de turer som nu uteblir när Baltic Princess är ur trafik.

– Silja Europa håller fortfarande på att rustas upp för sin trafik på Finska viken och är inte ett alternativ.

Däremot kommer Silja Europa att ersätta Baltic Queen då hon dockas i slutet av mars. Därefter går Galaxy på varv och då kör Baltic Queen Galaxys turer på Åbolinjen. Baltic Queen går normalt i trafik mellan Helsingfors och Tallinn.

Byggd 2008

Baltic Princess är byggd i Helsingfors 2008 och är systerfartyg till Galaxy och Baltic Queen. Maskineriet på Baltic Princess består av fyra Wärtsilä 16V32 huvudmaskiner på 8.200 kW vardera, kopplade via reduktionsväxlar till två propelleraxlar.