Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Utbildning | Folk/företag

Åboskola delägare i filippinskt utbildningscenter

Yrkeshögskolan Novia, som tillsammans med institutet Axxell driver sjöbefälsskolan i Åbo under namnet Aboa Mare, köper in sig i expanderande filippinskt utbildningscentrum i Subic Bay.

Yrkeshögskolan Novia, som svarar för utbildningen av sjökaptener i Åbo inom sjöbefälsskolan Aboa Mare, går med i det filippinska utbildningscentret Subic Bay Training Center. Novia går in som delägare med en 20 procents andel i det filippinska bolaget GigaMare Inc., som grundades då den operativa ledningen via en management buyout-affär tog över Subic Bay Training Center efter den föregående ägaren Wärtsilä. Den operativa verksamheten sköts av sjöfartsutbildningen Aboa Mare. Det nya företagets affärsidé är att erbjuda utbildning inom sjöfartsklustret på Filippinerna.

Aboa Mare har idkat samarbete med det filippinska utbildningscentret sedan 2004 och en instruktör har varit stationerad där sedan 2011. Vidare ska Novia leverera expertistjänster till GigaMare Inc.

Strategisk satsning

– Det här är en strategisk satsning som främjar vår internationalisering och ger oss starkare närvaro i Asien. En konkret internationell verksamhet av detta slag är bra speciellt för dem som studerar vid Novias svenska och engelska sjöfartsutbildning i Åbo. Exportsatsningen ger också värdefull erfarenhet för hela högskolan, kommenterar rektor Örjan Andersson vid Yrkeshögskolan Novia.

Per-Olof Karlsson, avdelningschef för sjöfartsutbildningen Aboa Mare, ser en stor utvecklingsmöjlighet i centret. Finska staten skär ned anslagen för grundutbildningen och uppmuntrar skolorna att söka tilläggsinkomster från exempelvis näringslivet.

– Vi vill vara internationellt aktiva och vi förväntar oss förstås att investeringen ska ge avkastning, säger Karlsson till Sjöfartstidningen.

Stor potential

– Filippinerna är ett intressant område för sjöfartsnäringen, en stor del av den globala rekryteringen av fartygsbesättning sker därifrån. Vi har redan funnits på plats i Filippinerna flera år och vårt samarbete med simulatorcentrets förra ägare har pågått sedan år 2004, påpekar han.

– Vi vill öka våra internationella aktiviteter och det finns alla möjliga planer hur vi ska utveckla detta. Vi tror att Finland har något att erbjuda eftersom de kämpar med stora svårigheter med kvaliteten på utbildningen. Vi upplever förstås att vår kvalitet är bra och att det är en produkt som vi kan sälja ut dit, förklarar Karlsson.

 

Kommentarer

 • Utveckling ?

  Finskt sjöfolk ska ersättas med Fillipinskt. Då måste skolorna byta inriktning.
  Trist.

  • Loke

   Det blir ännu mera komiskt när den internationella linjen till hälften består av finskspråkiga.

 • Sjökaptensstudent Finland

  Tragiskt!

 • fd Finsk Styrman

  Skandal att en skola som utbildar finlandssvenska/åländska/svenska sjökaptener samtidigt gör sitt bästa för att de ska bli utan jobb efter utbildningen också. Tur att man måste kunna svenska (norska) för att få jobb i Norge.

 • Sture Styrman

  Tog själv min sjökaptensexamen vid Åboskolan för inte så länge sen och är minst sagt bekymrad av vad ja fått höra av yngre kolleger som fortfarande studerar där. Trots att skolan ska erbjuda svenskspåkig utbildning till sjökapten går 95% av all utbildning idag på engelska. Detta pga att det inte finns resurser att ordna skilda kurser för de svenskspråkiga och engelskspråkiga linjerna, så kursspråket blir då förstås engelska så att även utlänska elever förstår. Desstom är t.ex. simulatorundervisningen nedskuren till minimum eftersom simulatorerna oftast är upptagna pga kursverksamhet för utomstående. Det enda rätta i detta skede vore naturligtvis att med omedel verkan lägga ner den svenskspråkiga utbildningen och enbart erbjuda utbildning på engelska till elever från fjärran östern, samt att koncentrera sig på kursverksamheten. Om 10 år kommer arbetsmarknaden för finländska nautiker i alla fall vara ett minne blått…

 • Nuvarande mycket missnöjd elev

  Kan de inte bara säga som det är att Aboa Mare inte bryr sig om de Finska eleverna (de har de inte gjort på flera år) det är bara en kvot fråga för att få stöd osv…Det enda skolan bryr sig om är pengar i och med kursverksamhet för rederierna på bekostnad av eleverna som i stort sätt blir helt utan simulator tid. Samtidigt säljer man felaktigt guld o gröna skogar åt de nya unga ovetande eleverna.
  Ledningen borde skämmas!!!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.