Inrikesminister Anders Ygeman (S)
Kristian Pohl/Regeringskansliet

Ygeman: Gränskontrollerna blir kvar länge

Inrikesminister Anders Ygeman (S) flaggar för att de tillfälliga gränskontrollerna blir kvar under lång tid. 

Relaterade artiklar

Regeringen beslutade i november 2015 att införa tillfälliga interna gränskontroller, vilket bland annat har haft stor påverkan på sjötrafiken mellan Danmark och Sverige. Regeringen har i veckan deklarerat att de bedömer att gränskontrollerna kommer att behöva förlängas med ytterligare tre månader efter att den nuvarande perioden löper ut, vilket sker den 4 maj.

Tyska valet

Inrikesministern var tidigare veckan i Bryssel på ett möte med EU:s asyl- och migrationkommissionär och i samband med det flaggade han för att gränskontrollerna blir kvar ännu längre.
– Om vi ser ut över Europa så är det svårt att tänka sig att gränskontrollerna i ett brett europeiskt perspektiv kommer att kunna avvecklas före det tyska valet i slutet av september, säger inrikesministern till TT.

Inte mycket har förändrats

Regeringen har ställt kravet att EU omfördelar asylsökande bland medlemsländerna för att upphöra med gränskontrollerna.
– Än så länge har ju inte så mycket förändrats. Vi hoppas ju att det nya Frontex ska förbättra säkerheten vid EU:s yttre gräns och vi hoppas att den omfördelnings- och krismekanism som nu diskuteras också ska bli verklighet. Då är det också möjligt för de länder som i dag har gränskontroll att trappa ner den gränskontrollen – men det måste mötas av ytterligare säkerhetsåtgärder inom ramen för Schengen-systemet, säger inrikesministern till TT.