Thorsten Rinman död

Tidningens förre chefredaktör Thorsten Rinman har avlidit den 1 september 2017 efter en längre tids sjukdom.

Relaterade artiklar

Thorsten Rinman var en välkänd sjöfartsprofil och opinionsbildare i sjöfartsfrågor. Han var chefredaktör för Svensk Sjöfarts Tidning från 1970 till sin pensionering 1999. Han bodde i Skärhamn och var en av eldsjälarna bakom skutan Atene.

Thorsten hade redan långt tidigare skrivit sin egen nekrolog som vi nu publicerar enligt hans önskemål:

Thorsten Rinman, Skärhamn 

Född 4 april 1934 av Ture Rinman och Mary Rinman. Efter praktikantarbete hos W. K. Webster (dispaschörer) i London, Journal of Commerce i Liverpool och genomgången Outward Bound School, Aberdovey, Wales, gick Rinman till sjöss i skolfartyget Albatross och därefter i andra Broströms-fartyg. Från 1955 som 3:e styrman i Svenska Orient Linien. Därefter styrmans- och sjökaptensexamen (1957 respektive 1958). Deltidsanställd som journalist vid Göteborgs Handels- och Sjö­farts Tidning under studietiden. Anställd vid Svensk Sjöfarts Tidning 1 november 1959. Chefredaktör Svensk Sjöfarts Tidning 1 december 1970.

Skrivit följande böcker: 

Vår Transoceana sjöfart 1969
Shipping – How it Works (tillsammans med Rigmor Brodefors) 1978
Sjöfartens Historia (tillsammans med Rigmor Brodefors) 1982
The Commercial History of Shipping (tillsammans med Rigmor Brodefors) 1983
Rederiet 1990
The Johnson Line 1990
I västerled 1995
Min första båt 1996
Sjöfartsaffärer 1999

Sjökaptener och redaktörer i släkten

Farfarsfar: Engelbert Rinman, sjökapten, assuransdirektör
Farfar: Thorsten Rinman, sjö­kapten, sjöfartsjournalist
Farfars bror: Erik Rinman, Chefredaktör Stockholms­ Tidningen
Far: Ture Rinman, chefredaktör Svensk Sjöfarts Tidning
Barn: Christoffer


Lämna en kommentar på "Thorsten Rinman död"

Hittills finns det 22 kommentarer. Samtliga kommentarer granskas i förhand innan publicering.
Läs våra regler för kommentering!

 • Anna Lundberg Svara

  Redaktionen publicerar här ett minnesord skrivet av Lennart Fougelberg, Erik Nordström, Håkan Friberg och Håkan Gezelius:

  Thorsten Rinman 1934–2017

  Sjökaptenen och sjöfartsjournalisten Thorsten Rinman har avlidit vid 83 års ålder efter en lång tids kamp mot cancer.
  Under de många år som Thorsten var chefredaktör för Svensk Sjöfarts Tidning tillvann han sig allmän respekt för sitt stora kunnande inom alla grenar av denna näring. Inte bara bland rederier och sjöfartsföreträdare i Sverige utan också internationellt. Hans insiktsfulla ledarartiklar var legio; alltid måttfulla, språkligt kärnfulla och fint formulerade och inte sällan med förmågan att måla trovärdiga framtidsscenarier.
  Som person var Thorsten humoristisk, ibland rent av jovialisk, men också med en välutvecklad förmåga att bita ifrån sig mot obetänksamheter. En förmåga som även hans far och företrädare på chefsredaktörsstolen i hög grad besatte.
  I sitt rum på redaktionen satt Thorsten vid ett stort gammalt skrivbord med rulljalusi och plockade med säker hand i en, för den oinvigde, kaotisk hög med klipp och anteckningar.
  Han var med rätta stolt över att på mödernet räkna släktskap med den skotska klanen Montrose och i yngre dagar kunde Thorsten ses på Kungsportsavenyn iklädd mörk kostym med väst, kubb och givetvis paraply.
  Vid sidan av huvudsysslan på sjöfartstidningen skrev Thorsten ofta tillsammans med Rigmor Brodefors insiktsfull sjöfartslitteratur som till exempel Sjöfartens Historia.
  Som pensionär valde Thorsten att slå sig ned i Skärhamn med dess levande sjöfartsmiljö där sågs han i sin vackra träjulle och där tog han sig entusiastiskt an med skonaren Atene. Han samlade sjöfartslitteratur och fungerade länge som levande encyklopedi i allt som gällde sjöfart men valde att själv sluta skriva i sitt livs ämne när hans kunskap var på topp.
  Vi är många som minns Thorsten med tacksamhet och glädje. Vi tänker på hans son, hans barnbarn och syskon.

 • Ronny Svärd Svara

  Visst kommer jag att sakna alla trevliga samtal vi haft i Atene¨s magasin och i ditt bokfyllda lilla hus. Jag är glad att jag fick lära känna dig!

 • Rolf B Bertilson Svara

  Tack så väldigt mycket för alla åren du utvecklade tidningen och lät alla oss intresserade i sjöfart kunna läsa om denna i en professionell tidskrift. Du gjorde den professionell!

 • Åsa Edman Svara

  Jag saknar Thorsten …. ord finns inte ..han var en del av min tid i Skärhamn..
  När min dotter fyllde 15 år var Thorsten den hon ville Skulle komma, för hon älskade hans berättelser om sitt liv.han firade 2 julaftnar med oss och förgyllde varje dag med att äta soppa hos mig i cafét.
  Det känns märkligt att aldrig mer se honom med sin panamahatt och egengjorda vackra käpp. En av dom stora profilerna i Skärhamn är borta.
  Åsa

 • Ingemar Axlid Svara

  En synnerligen skicklig sjöfartsman och journalist har lämnat oss. Vad som slagit mig genom årtiondena av samarbete har varit hans enorma arbetskapacitet. När rederiernas konkurrensförmåga under svensk flagg började avta drabbades även sjöfartstidningen. Thorsten såg genast en ny möjlighet, ett nytt medium, nämligen TV. Full av energi engagerade han sig i utvecklingen av sjöfarts-TV, ett utbytessystem för TV-kassetter som fungerade som ett band med hemlandet under en tid då kommunikationsmöjlighetena var ganska små.

 • Anonym Svara

  Så många gånger jag tacksamt läste dina krönikor och tänkte ”så enormt mycket kunskap, insikt och förmåga att formulera”. En helt fantastisk och unik sjöman har gått ur tiden.

 • Sören Johansson Svara

  Ett stor sorg är att Du har gått bort Thorsten, inte oväntat, men med en stor smärta. Jag är stolt och glad över att jag fick lära känna dig, att få ha samtalat med dig om livets angelägenheter, och om sjöfart och sjömansliv vilket låg dig varmt om hjärtat

 • Berit Blomqvist Svara

  Så typiskt Thorsten att se till att även kontrollera sitt eget eftermäle! Det skulle kanske, i hans tycke, ha blivit för ”smörigt” om någon annan skrev. En mycket stor sjöfartsman, med integritet som få! Jag har saknat dig länge…

 • Mona Christensson Svara

  Tack för så många fina arbetsår på redaktionen under din ledning med många härliga minnen.

 • Laila Johansson Svara

  Kommer att sakna dig och dina härliga berättelser om tiden förr!

 • Torbjörn Dalnäs Svara

  Ett maritimt orakel och ett mänskligt lexikon om sjöfarten har gått ur tiden. Jag kommer att sakna dig, sjöbroder Thorsten!

 • Lasse Hedlund Svara

  En legend inom Svensk sjöfart och en saknad vän i Skärhamn.

 • Åsa Vårlin Svara

  En fin man och vän som vi lärde känna genom andra vänner. Vi hade många intressanta samtal och man fachinerades av hans berättelser. Vi sörjer och saknar honom nu enormt mycket. Vila i frid Thorsten/ Semesterfirarna från Sundsvall. Åsa, Per o Alva

 • Magnus Hägg Svara

  Tänkte på honom senast idag! Var på väg att smsa Riggan och fråga om hon visste hur han mådde.
  Blev oerhörtledsen när jag Nu fick veta att han är borta, men ler ändå när jag tänker på att han inför varje oktoberresa till Orkneyöarna eller något annan skotsk resmål såg till att hans nekrolog var uppdaterad. 🙂
  När vi jobbade tillsammans tyckte jag ibland att han var en mossig gubbjävel men jag tyckte om honom såååå mycket. Vila i frid Thorsten!