Minesto har utvecklat teknik för att producera el från havsströmmar.
Minesto

Stena Line satsar på förnybar energi i Wales

Minesto och Stena Line går samman i ett projekt för grön el från havsströmmar i Wales.

Relaterade artiklar

De båda bolagen undertecknade på fredagen en överenskommelse där Stena Line åtar sig att bygga en ny monteringsanläggning i sitt hamnområde i Holyhead, Wales. Anläggningen ska hyras ut till göteborgska miljöteknikföretaget Minesto och användas för att etablera Deep Green, en teknologi utvecklad av Minesto som möjliggör kostnadseffektiv elproduktion från långsamma undervattenströmmar. 

El till 80.000 hushåll

I Holyhead Deep utanför norra Wales kust ska Minesto installera sin första kommersiella kraftverkspark och företaget meddelade nyligen att man avser att expandera projektet från 10 till 80 MW installerad kapacitet. Minestos kraftverk skulle då förse upp till 80.000 walesiska hushåll med lokalt producerad och förnybar el.

Viktig plats

Monteringsanläggningen i Holyhead är en viktig del i satsningen, då den möjliggör såväl montering som service och underhåll av kraftverken i Holyheads hamn.

– Vi är mycket nöjda med att ha slutit denna överenskommelse med Stena Line. Det är ett unikt läge som passar oss perfekt, med direkt anknytning till kajen och transporter till havs, säger Martin Edlund, vd för Minesto, i ett pressmeddelande.

Bättre framtid

Stena Line är sedan många år verksamma i Holyhead, som ägare av hamnen och genom företagets färjeverksamhet i form av fem linjer på Irländska sjön som binder samman Irland och Storbritannien.

– Vår hållbarhetsstrategi har ett tydligt fokus på användandet av ren energi, så att delta i utvecklingen av förnybara energikällor känns angeläget för oss. Den här investeringen är bra för vår verksamhet och är också en investering i en bättre framtid för oss alla, säger Björn Petrusson, kommersiellt ansvarig för Irländska sjön och Nordsjön på Stena Line.

Monteringsanläggningen beräknas stå klar i juni 2017.