Ystad hamn.
Ystad Hamn Logistik AB

Nya rekordvolymer i Ystad

Tillväxten fortsätter i fartygstrafiken över Ystad. Hamnen noterar fyra nya trafikrekord samtidigt som gränsen på två miljoner passagerare passerades.

Relaterade artiklar

 

Godsvolym, lastfordon, personbilar och passagerare nådde nya rekordnoteringar i Ystad hamn.

– Det är otroligt glädjande att våra och våra kunders ansträngningar tillsammans med en kraftig tillväxt i marknaden fortsätter att ge utdelning. Vi stärker återigen vår position som en av Sveriges största hamnar, säger Björn Boström, vd för Ystad Hamn Logistik AB, i ett pressmeddelande.

Störst i Polentrafiken

Ystad hamn uppges vara den största hamnen i Sverige med daglig färjetrafik till Polen och Bornholm och den tredje största färjepassagerarhamnen. Under 2016 noterade hamnen första gången över två miljoner passagerare efter en ökning i såväl trafiken till Polen som till Bornholm. Godsvolymen ökade med drygt 11 procent till närmare 3,5 miljoner ton, främst tack vare den polska trafiken. 

Kräftgång för järnväg

Där det ser bra ut för lasttrafiken generellt, ser det desto dystrare ut för transporterna av järnvägsgods. Antalet järnvägsvagnar minskade med drygt 13 procent till knappt 9.200. Det är en trend hamnen försöker bryta genom dialog och diskussion med olika järnvägsföretag. Minskningen uppges bland annat bero på dålig spårkapacitet för godståg i Sverige samt låga priser för lastbilstransporter.

Däremot ökade antalet lastfordon med närmare 13 procent till cirka 227.500 enheter.

Ökningen fortsätter

I hamnen förväntas fortsatt positiv volymutveckling under 2017. Hamnen förbereder sig inför en framtid med större färjor och ytterligare volymökningar bland annat genom att projektera två nya färjelägen. 

– Tillväxten i marknaden kommer att fortsätta under överskådlig framtid och därför förbereder sig Ystad Hamn och rederierna tillsammans för att kunna hantera denna positiva utveckling, säger Björn Boström.