Patrullbåt 80
Försvarsmakten

Norsk sonar till svenska militären

Swede Ship Marine kommer installera nya Kongsberg Maritime sonar-system på militärfartyg.

Relaterade artiklar

Swede Ship Repair har fått i uppdrag av Försvarsmakten att bygga om och öka livslängden på fem av marinens patrullbåtar, kallade Bevakningsbåt 80. Samtidigt kommer Kongsberg Maritmes sonar-system ersätta det 20 år gamla tidigare systemet.

Söker efter ubåtar

Systemet som installeras kommer användas främst för navigation. Men också för så kallad Anti-Submarine Warfare – alltså söka rätt på ubåtar i svenskt vatten. Dessutom kommer sonaren kunna användas för att finna minor eller andra objekt under ytan. Sonaren är utvecklad för att fungera på väldigt grunda vatten.

– Den svenska marinen är en av de mest erfarna förbanden vad gäller operation av sonarer på lågt och svåra vatten. Så vi är väldigt stolta över att få leverera vårt system för att skydda den svenska kustlinjen, säger Thomas Hostvedt Dahle, Naval Sonar Product Sales Manager på Kongsberg Maritime.


Lämna en kommentar på "Norsk sonar till svenska militären"

Hittills finns det 4 kommentarer. Samtliga kommentarer granskas i förhand innan publicering.
Läs våra regler för kommentering!

 • MJ Svara

  Modernisering mycket välkommet

 • Anonym Svara

  Det är troligen tal om ”Kongsberg SS 2030” vilket egentligen är en helt vanlig ”Simrad SX90” med lite specialfunktioner i mjukvaran.

 • Anonym Svara

  Inget fel på Kongsberg, De ligger i yppersta toppklass när det gäller vapen teknik och även elektroniska system för fartyg. Nästan alla fartyg med DP har Kongsbergs system. I Norge kan man marin teknik bättre än nån annan. Oljeindustrin i Nordsjön har drivit fram detta.

 • Haddock Svara

  Kongsberg att jaga ubåtar med? Ryssarna jublar!