Guinnessrekord i största containerfartyg

OOCL Hong Kong är nu officiellt världens största containerfartyg – i alla fall kapacitetsmässigt, enligt Guinness World Records.

Relaterade artiklar

Justin Bieber kanske sprängde hundramiljonersvallen av Twitterföljare den första september. Men vad betyder väl det när nu Hong Kong-baserade containerrederiet OOCL dagen efter sällade sig till den celebra skaran av färska Guinnessrekordinnehavare genom att få sitt fartyg OOCL Hong Kong, på 21.413-TEU, registrerat som störst i världen?

Sex jättar

OOCL Hong Kong är nummer ett i en serie av sex containerjättar med samma kapacitet. Fartyget var också först att komma över 21.000 TEU:s kapacitet. Det tredje fartyget i serien, OOCL Japan, döptes i fredags på Samsung Heavy Industries.

OOCL har registrerat världsrekord hos Guinness tidigare, det var i april 2003, då OOCL Shenzhen slog rekord med sina 8.063 TEU – något som i dag känns lite ... pyttigt.


Lämna en kommentar på "Guinnessrekord i största containerfartyg"

Hittills finns det 11 kommentarer. Samtliga kommentarer granskas i förhand innan publicering.
Läs våra regler för kommentering!

 • Justin Bieber Svara

  Det här fartyget kan köra flest tomma enheter i världen. Borde man inte mäta även containerbåtars storlek i DWT och GRT istället för TEU?

 • Ingvar Bergman Svara

  Tag inte illla vid Dig Anna. Det var inget fel på artikeln. Och att någon inte ser kopplingen till Justin Bieber kan ingen på tidningen rå för.
  Jag tycker SST har blivit bättre. Svårt att tillfredsställa alla läsare, både de som fortfarande seglar, landkrabbor som jag och en och annan som uppenbarligen havererat.

 • Anonym Svara

  Sjöfartstidningen går brant utför,

  Förvånande att tidningen missat att företaget Dennis Maritime lämnat in konkursansökan. Detta trots att tidningen publicerat ett betydande antal artiklar och notiser om samma företag.

 • carlos Svara

  General characteristics
  Tonnage:
  210,890 GT
  NT
  197,317 DWT
  Length: 399.87 m (1,311.9 ft)
  Beam: 58.80 m (192.9 ft)
  Draught: 16.00 m (52.49 ft)
  Depth: 32.50 m (106.6 ft) (deck edge to keel)
  Installed power: 1 × Wärtsilä-Sulzer RTA96-C (1 × 80,080 kW)
  Propulsion: Diesel-electric
  Two shafts, fixed pitch propellers
  Capacity: 21,413 TEU

 • Anonym Svara

  Vem är Justin Bieber och vad är Twitterföljare? Och vad har dessa med ett fartyg att göra?

 • Sven Svensson Svara

  Väldigt ofullständig artikel. Lite uppgifter om längd och bredd, DWT, GRT, maskinstyrka och så vidare hade varit trevligt.