Ove Allansson in memoriam

Ove Allansson 2

En uppskattad sjöbroder och författare har törnat in för gott. Ove Allansson avled natten till lördagen den 9 januari, 83 år gammal.

Ove föddes 1932 i Lidköping, just där Västgötaslätten möter insjöoceanen Vänern. Han växte upp i närbelägna Kvänum.

20 år gammal mönstrade Ove 1952 på sin första lasttramp som jungman. Han var till sjöss på olika trader i sju år. Mestadels seglade han som reparatör eller svarvare, med av honom själv återgivna ord ”alle mans djävul”. Sjötörnarna satte djupa spår och lade grunden till ett rikt och omfattande författarskap.

Så här har Ove sammanfattat sin sjömanstid: ”Det positiva som sjömansyrket gav mig var kamratskap, yrkesstolthet, havsstämningar i stiltje och storm och möten med främmande kulturer…”

1963 fick Ove en dikt publicerad i tidskriften Sjömannen och en novell i hans andra fackorgan, Metallarbetaren. Bokdebuten kom 1967 med den burleska romanen Resan till Honduras, som redan året därpå följdes av Vintramp. Sammanlagt har det blivit 35 helt egna verk, med den självbiografiska Författare ”vill varenda jävel vara, då slipper dom arbeta!” som slutpunkt 2012 – såvida han inte lämnar efter sig ännu opublicerade alster. Flertalet av Oves verk, men långt ifrån alla, har sjölivet som tema.

Därtill kommer en lång rad antologier som Ove har medverkat i.

Vidare har Ove själv redigerat flera skrifter av bestående värde, givetvis med ymnigt flödande egna texter tillsammans med dem från andra skribenter. Dit hör Dikt babord (1992), som består av ett urval berättelser från tidskriften Sjömannens årgångar. Dit hör också Till havs! (1984), som är en bred presentation av svenska sjömansförfattare. Ett kvartssekel senare började den kännas ofullständig. Därför sammanställde Ove praktverket Sjölivets berättare (2009).

Ove hade den unika kombinationen av ett okuvligt samhällsengagemang och en mustig humor, som har berikat hans författarskap och förnöjt hans breda läsekrets. Han var dessutom en mentor för många av oss skrivglada sjömän, aktivt seglande likaväl som före detta. Ove tog sig tid att läsa våra alster och förmedla goda råd.

Jazzfantasten Ove hade en speciell talang som han kunde demonstrera vid celebra tillfällen: Konsten att spela flöjt med näsan! Tillsammans med författarkollegan Anders Wällhed har han också sammanställt moderna sjömansvisor, som var för sig har sjungits in av Ewert Ljusberg och Musikgruppen KAL.

Skrönikören Ove lämnar stor saknad efter sig. Men han lever vidare genom sina böcker, som lockar till omläsning. Hans minne förvaltas också av facket SEKO, där manskapsorganisationen SEKO sjöfolk ingår. Vid Bokmässan i Göteborg 2015 utlystes ett nytt litterärt pris i Oves namn. Det är på 100.000 kr och kommer att delas ut för första gången under SEKO:s nästa kongress i maj 2017.

Jag minns en gammal sjöman som fick Oves dedikation i sitt just inköpta ex av berättelsesamlingen Sjöbröder. Han sade: Tack för alla dina ord! Det är bara att instämma.

Fotnot: Bilden av Ove Allansson togs 2006 i Sjöfartsmontern på Bokmässan i Göteborg.

Kommentarer

  • Anders (Gotland) Broberg

    R.I.P. Ove du antagligen Sveriges bästa sjöförfattare genom tiderna

  • Johan hullberg

    RIP, avser att läsa om flera av hans böcker under 2016 !

  • Alice Radomska

    Hemmahörande på samma gata (Gröndalsgatan, Göteborg) går jag dagligen förbi huset där Ove bodde. Ett någorlunda rikligt bildmaterial från bekantskapen med familjen Allansson, åren 1993-2016, med glimtar av allt från rejält midsommarfirande till kvicka fikapauser från författarskapet, bör vid tillfälle kunna visas. Materialet förvaras hos Tanja Virtanen-arkivet i Göta/Lilla Edet, där inriktningen förstås är böcker, tidningar och grammofonskivor.

  • Helena van Hoof

    I våra västsvenska samlingar av folkkär kultur, som vi är ett halvdussin personer om att sköta, är det naturligt att i ett rum med marinmålningar ha en särskild hylla med Ove Allanssons odödliga böcker. Drygt ett dussin är med klurigheter signerade av Ove, och med en del sjöfartstermer, som sig bör.

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.