Kraftigt ras för kryssarna

IMG_7994

Den efterlängtade våren är här och kryssningssäsongen 2016 i norra Europa är bara dagar bort. Bergen i Norge har redan haft sina första anlöp och i Oslo kommer det första fartyget, Braemar, den 7 april. I Göteborg börjar säsongen den 26 april med besök av AIDAluna.

Men det är en ovanligt tunn säsong som väntar i Göteborg, bara 34 anlöp är inbokade. Det är ett tapp med över 30 procent på ett år och med över hälften sedan rekordåret 2014 då Göteborg hade 74 anlöp. Man får leta tillbaka till 2009 för att hamna på samma nivå, ett år som var lite av startskottet för det enorma uppsving som Göteborgs hamn haft inom kryssningssegmentet under de senaste åren. Att det blev färre anlöp i fjol jämfört med rekordåret 2014 ville man gärna se som ett tillfälligt hack. Men mot bakgrunden av årets siffror är det svårt att tro något annat än att de gyllene åren med allt fler anlöp för varje år nu är över. Och givetvis undrar man varför det blivit så här.

Göteborgs hamn har arbetat hårt och framgångsrikt under de senaste tio åren i stort sett med att marknadsföra Göteborg som kryssningsdestination. Stora internationella rederier som Royal Caribbean, Princess Cruises, MSC och Cunard har gjort regelbundna besök i staden, men nu är flera av dem borta. Tittar man igenom årets lista är nästan hälften av anlöpen från tyska rederier med AIDA Cruises i spetsen.

På Göteborgs hamn har man självklart sett utvecklingen och har också flera tänkbara förklaringar till varför det blivit som det blivit. En förklaring är en kraftigt ökad konkurrens från danska hamnar som också har en konkurrensfördel eftersom rederierna slipper betala farledsavgifter där vilket de måste i Sverige. Tre stora danska konkurrenter till Göteborg är Århus som gått från 11 anlöp under 2014 till 30 i år, Aalborg som gjort en liknande resa från ett tiotal anlöp per år till 15 under 2015 och 20 i år, samt Skagen som just nu håller på att resa sig ordentligt. De har haft ett tiotal anlöp av mestadels mindre fartyg under de senaste åren, men ligger på 16 anlöp i år där runt hälften av fartygen är över 200 meter. Förklaringen är att staden byggt en helt ny kryssningskaj på 250 meter lagom till förra säsongen, en satsning som man hoppas ska resultera i så många som 40 anlöp årligen inom loppet av fem år.

Ett annat skäl till att Göteborg backar är att staden inte är en förstahamn när rederierna planerar sina rutter, utan en så kallad kompletterande hamn. Huvudstäderna planeras alltid in först, sedan väljs de kompletterande hamnarna ut i nästa steg och där vill rederierna försöka variera sig från år till år.

IMG_1823

Eftersom fartygen generellt blir allt större kan det ibland vara mer rättvisande att titta på det totala antalet passagerare som kryssarna tar med sig till Göteborg för att få en bild av de ekonomiska konsekvenserna av tappet för staden. De 74 anlöpen under rekordåret 2014 förde med sig 108 000 passagerare totalt. Men trots det kraftiga tappet med hela 24 anlöp till år 2015 så kom ändå 95 000 passagerare det året just på grund av att fartygen var mycket större. Till årets säsong blir det däremot smärtsammare eftersom de 34 anlöpen beräknas föra med sig cirka 60 000 passagerare, vilket är ett tapp med 36 procent. Det betyder att hamnen tappar ungefär lika mycket i anlöp som i passagerare i år procentuellt sett.

Men hamnen vägrar att ge upp kampen mot danskarna om kryssningspassagerarna. Inför kommande år fortsätter Göteborgs hamn med marknadsföringen mot rederierna tillsammans med Göteborg & Co. Och inför 2017 ser det något ljusare ut med 38 inbokade inlöp hittills, en siffra som med stor sannolikhet kommer att öka eftersom en del rederier spikar sina rutter senare än andra.

IMG_5088

Själva säsongen då sett ur en sjöfartsnörds ögon. Jo vars, inte så illa pinkat ändå. Trots det otroliga tappet så är det 18 olika fartyg som gör de 34 anlöpen. Det kan jämföras med förra året då Göteborg satte nytt rekord sett till antalet olika kryssningsfartyg i staden med 25 stycken. Dessutom har sju av fartygen som kommer i år aldrig varit i Göteborg tidigare. Det handlar om nybyggena Koningsdam och Mein Schiff 5, lyxiga Marina som dock besökt Lysekil tidigare, Zuiderdam som även är flitigaste besökaren i staden med sina sex anlöp samt om AIDAaura och AIDAvita som kommer istället för trotjänaren AIDAcara som blivit omdirigerad till Medelhavet och Kanarieöarna i sommar. Största fartyget i år blir Holland America Lines nybygge Koningsdam med sina 297 meter och 99 500 gross ton. Hon beräknas att levereras från varvet utanför Venedig under den 31 mars 2016.

 

Årets säsong i Göteborg:

Zuiderdam, 6 anlöp (ny)

AIDAluna, 4 anlöp

AIDAdiva, 4 anlöp

AIDAaura, 3 anlöp (ny)

AIDAvita, 2 anlöp (ny)

Koningsdam, 2 anlöp (ny)

Marina, 2 anlöp (ny)

Astor, 1 anlöp

Saga Pearl II, 1 anlöp

Gann, 1 anlöp

Ocean Dream, 1 anlöp

Crystal Symphony, 1 anlöp (ny)

Europa, 1 anlöp

Mein Schiff 5, 1 anlöp (ny)

Silver Wind, 1 anlöp

MSC Opera, 1 anlöp

Mein Schiff 4, 1 anlöp

Arcadia, 1 anlöp

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.