Sjöfartsbollar i rullning

I skrivande stund har det rödgröna blocket ett riksdagsmandat mer än allianspartierna. När den här tidningen går i tryck vet vi ännu inte vilka partier som lyckas bilda en regering.

Socialdemokraterna gör sitt sämsta resultat på hundra år. Ulf Kristersson krävde redan under valvakan statsminister Stefan Löfvens avgång. Ett kavat utspel, med tanke på det svajiga läget och att M också gör ett sämre val än på många år. Löfven sträcker just nu ut handen över blockgränsen, men det är osäkert om han har något att hämta där. Det ska mycket till för att allianspartierna ska ge upp sitt samarbete.

Vi har fått svaga regeringar i flera val nu. För Sverige som helhet känns inte det nuvarande läget särskilt positivt. Risken är stor att det blir rörigt under hela mandatperioden med en regeringskoalition i minoritet som får svårt att driva igenom sin politik. Om man vill se något positivt med det hela skulle det i så fall vara att blocköverskridande överenskommelser, som en svag regering blir tvungen att ägna sig åt, kan borga för långsiktiga beslut. Men efter en såpass polariserad valrörelse känns sådana överenskommelser just nu fjärran.

För svensk sjöfart tror jag dock inte att det har någon avgörande betydelse om det blir en S- eller M-ledd regering. Under mina år inom näringen har sjöfarten lyckats nå betydligt djupare in i de politiska leden än tidigare. Allt tyder på att den bollen är i tillräcklig rullning för att fortsätta ha momentum.

Näringen behöver jobba ännu hårdare för att synas och höras mer bland beslutsfattare på både nationell och lokal nivå, än så länge tycker jag att det är en alltför liten grupp politiker som känns ordentligt insatta i sjöfartens verklighet. Den som har varit i Almedalen några gånger och går på andra evenemang där sjöfarten möter politiska företrädare känner igen många av politikeransiktena. Den gruppen behöver växa och det kan bara ske genom fortsatt idogt arbete från sjöfartsnäringen.

Blå tillväxt, samarbetet mellan Svensk Sjöfart och de två sjömansfacken, är ett gott exempel på hur en näring kan få efterlängtat gehör genom att i branschavgörande frågor tala till politiken med en röst. Så blev tonnageskatten verklighet, vilket var resultatet av ett lobbyarbete som riktades till partiföreträdare av alla kulörer. I dag är det en självklarhet för politiker i alla partier att sjötransporter är miljöeffektiva. Det känns hoppfullt, inte bara för att bilden av svensk sjöfartsindustri är positiv, utan också för att det kommer att göra sjöfarten mer miljövänlig. Ännu en boll i rullning.

I Almedalen i somras spred NMR-nazister och andra bruna typer som Alternativ för Sverige oro med sitt hätska svartmålande av Sverige. Då var Maritima Mötesplatsen en fristad av vänligt lugn i debatten och samstämmighet kring att svensk sjöfart ska bli starkare. 

Svårt att undvika sjöfarten

En av de hetaste somrarna i mannaminne är snart över och många har nu bytt solstolen mot kontorsstolen. Semestern är över för den här gången.

För min del – och säkert för många andra – var ambitionen att komma så långt bort från jobbet som möjligt under några veckor. Tänka på annat. Göra annat. Se annat. Vilket visade sig vara svårt. Sjöfarten gör sig påmind överallt. Oavsett vart semesterfärden än gick så nog sjutton dök det upp något som fick öronen att spetsas och händerna att reflexmässigt famla efter block, penna och kamera.

En av utflykterna med familjen gick till vikingastaden Birka. Förklaringen till att denna handelsplats växte och blev Sveriges första stad, (inte helt fastställt, men ändå) berodde på närheten till vattnet och viljan till handel.

Till Björkö i Mälaren kom handelsmän från hela världen, fick vi lära oss av guiden. Så smått började den slumrande reporterhjärnan att vakna, detta måste ju skrivas om! Kanske inte världens färskaste scoop, men ändå, vi pratar ju sjöfart, båtar i linjetrafik (nåja) ända ner till nuvarande Istanbul. Hållbart bränsle dessutom, muskelkraft!

Kanske inte ändå, lugnade sambon mig, och vi lyssnade vidare på guiden som berättade att i utgrävningarna har man funnit såväl arabiskt silver, exklusiva tyger och östeuropeiska pärlor. Detta byttes mot bland annat järn, hudar och horn. Den sistnämnda varan prydde förövrigt INTE vikingarnas huvud, får vi också veta.

Ett par veckor senare, lite längre söderut, på Västergötlands stoltaste berg,  nämligen Kinnekulle, vandrades det i dagarna tre.

Mil efter mil avverkades på kullen. Det blommande berget blommade i och för sig inte nämnvärt vid tillfället, det rådde ökenhetta även där, dammet yrde och svetten rann. Men mycket fanns ändå att betrakta längs stigarna. Som till exempel kalkstenen och de gamla ugnarna där kalkstenen utvanns. På en skylt läste vi att kalken transporterades från berget på en järnvägsbana, bygd 1883, ner till hamnen i Råbäck, där båtarna väntade. Återigen väcktes man ur semesterlunken och något surrade igång i kroppen. Men så gick det upp för en att det räcker att observera, inga krav, ingen produktion. Bara att ta in.

Ett annat exempel där sjöfartsreportern i mig gjorde sig påmind var på en klippa, ännu lite längre söderut, i Träslövsläge, strax utanför Varberg.

Där låg jag på rygg och hade det gott under solen en av de sista dagarna på semestern. Så reste jag mig lite segt upp på armbågarna för att konstatera att barnen höll sig ovanför vattenytan, höjde blicken ut mot det öppna vattnet och fick se...Stena Nautica. Var är kameran, var första tanken. Sen började hjärnan surra om flytt till Halmstad innan jag hittade mobilen i väskan och fick iväg ett skott. Laddade för ytterligare ett när det gick upp för mig att jag är långt ifrån redaktionen. Flera dagar faktiskt. Lade lugnt ifrån mig mobilen och njöt där i solgasset när färjan sakta försvann mot Grenå.

Glad sommar!

När det nu bara är början av juli känns det som att sommaren redan pågått under lång tid – men faktum är att semestrarna bara knappt har kommit igång.

Efter i dag, 6 juli, kommer vi på Sjöfartstidningen sälla oss till övriga Sverige och ta en välförtjänt paus. Redaktionen går på semester och därmed kommer flödet av nyheter stanna av fram till början av augusti. Men skulle något väldigt spännande hända kommer vi så klart rapportera om det.

Sommarens sista nyhetsbrev har gått ut till er alla och nästa brev kommer först om en månad, den 7 augusti, igen (prenumerar du inte? Skriv upp dig i så fall, så missar du inte några viktiga händelser i branschen).

Vi på redaktionen önskar er alla därmed en fantastiskt skön sommar och härlig ledighet!

”Det känns som en stor ära”

Nu är det sommar! När jag skriver det här är det bara några dagar kvar till midsommar och därefter några få veckor kvar till semester.

Men nu har jag fått något att fundera på under sommaren.

I dagarna blev jag nämligen invald som ledamot i styrelsen för Donsö Shipping Meet – i egenskap av representant för Sjöfartstidningen och som donsöbo.

Det känns som en stor ära och något jag ser mycket fram emot!

När mässan startade 2009 var det för att donsöredarna hade en målsättning om att samla alla leverantörer under ett och samma tak under några dagar och träffa dem under mer ordnade förhållanden – i stället för att ha leverantörer ”springandes” fram och tillbaka mellan rederierna på både anmälda och oanmälda möten.

Sedan dess har det bara vuxit och under mässan 2017 deltog 260 olika leverantörer och andra typer av företag. Totalt besökte cirka 2 000 personer från 33 olika länder ön under två dagar i september – en ö där det bor 1 500 personer.

Själv har jag varit mer eller mindre delaktig i alla fem mässor. I början främst som en mindre aktiv del av ett av rederierna. 2015 och 2017 har det däremot varit fullt av aktivitet från min sida.

För oss på Sjöfartstidningen är det här utan tvekan ett av de största eventen, förmodligen det största, och vi deltar som mediesponsor. Jag själv har haft en scen på mässområdet där jag intervjuat intressanta personer och mina kollegor har bevakat vad som händer under dagarna.

I och med en styrelseplats kommer det antagligen inte bli mindre hektiskt inför 2019.

Just nu är det lite drygt ett år kvar till nästa mässa och det är först efter sommaren som arbetet sätter igång på allvar.

Men under det första styrelsemötet fick vi ändå i uppgift av ordförande Jonas Backman att fundera på några saker under sommaren.

Framför allt handlar det om vilket syftet med mässan ska vara när det snart är tio år sedan den startade.

Mässan har vuxit till att bli den utan konkurrens största sjöfartsmässan i Sverige. Men fortfarande finns det yta kvar på ön att växa på.

Det år så klart lockande att fortsätta växa, men frågan är om det ska vara målet?

Det som lyftes fram under mötet och som jag i stor grad håller med om handlar om att nu vårda det anseende som mässan byggt upp och göra den bättre på andra sätt – genom att framför allt höja den redan höga kvaliten ytterligare några steg.

Kan det sedan växa ytterligare så är väl det bara en bonus.

Sedan har mässan verkligen blivit något för donsöborna att vara stolta över. För det måste anses vara en stor bedrift att under två dagar mer än fördubbla antalet människor på ön och uppslutningen när det ska byggas tält och fixas inför mässan är enorm.

Efter sommaren drar arbetet inför 2019 års mässa igång på allvar och för er som tagit er ända hit kan jag tipsa om att anmälan till mässan sätter igång i samband med att nästa nummer av Sjöfartstidningen kommer ut i slutet av augusti.

Ha en god sommar!

En av pionjärerna på Östersjön

Vindile förevisades för press och resebyråfolk i Stockholm den 30 maj 1988.

För 30 år sedan var katamaraner något alla talade om inom färjesjöfarten i våra vatten. Det norska varvet Westamarin i Mandal (som ingick i svenska Swede Ship-gruppen) var en av de främsta byggarna av snabbgående katamaraner för passagerare och i Sverige hade vi äen Marinteknik i Öregrund, som likaså hade framgång även på exportmarknaden.

Det var också för 30 år sedan som Nordström & Thulin fick koncessionen för färjetrafiken mellan fastlandet och Gotland. Trafiken opererades genom dotterbolaget N&T Gotlandslinjen. För trafiken mellan Visby och Nynäshamn/Västervik beställdes en snabbgående katamaran från Westamarin. Skrovet byggdes av Oskarshamns Varv i samma grupp och fartyget levererades i slutet av maj 1988. Hon fick namnet Vindile, ett namn som redan 900 år tidigare lär ha burits av den gotländske vikingahövdingen Knobburs snabbseglande skepp.

Vindile förevisades för bland annat press och resebranschen i Stockholm innan trafiken inleddes den 1 juni 1988. Vindile var av varvets senaste typ 3700, som var byggd helt i aluminium. Fartyget hade kapacitet för sammanlagt 322 passagerare i salonger på två däck. Med två 16-cylindriga MTU-dieslar på 2.040 kW vardera och Kamewa-vattenjetaggregat fick fartyget en fart på 40 knop. På provturen kom man upp i 44 knops fart. Besättningen bestod av åtta personer: Befälhavare, maskinchef, överstyrman, matros samt fyra kabinpersonal. 

Utrymmet på bryggan utnyttjades effektivt. Där fanns plats för tre personer – två navigatörer och maskinchefen.

Serveringen ombord på Vindile påminde om flyget. Från en meny kunde passagerarna beställa en "mealbox" och dryck som serverades till sittplatsen.  

N&T Gotlandslinjen hörde till pionjärerna med snabbfärjetrafik på Östersjön, men Vindile blev tyvärr inte den succé som rederiet hade hoppats på. Inte heller de övriga tidiga satsningarna på snabbgående katamaraner visade sig vara lyckade på Östersjön. Många avgångar måste inställas på grund av sjögång. Den första generationens relativt små katamaraner ersattes på Östersjön av större, som även kunde ta bilar.

Vindile blev sedan Pilen 3, här i Malmö den 10 maj 1998.

Redan efter den första säsongen togs Vindile ur trafik och seglade aldrig mer för Gotlandslinjen på Visby. Efter ägarbyte gjorde hon lång tjänstgöring som Pilen 3 i trafik mellan Malmö och Köpenhamn.

Den fasta Öresundsförbindelsen gjorde snabbfärjorna mellan Malmö och Köpenhamn överflödiga. Pilen 3 hamnade i Medelhavet som SNAV Andromeda.

SNAV Andromeda i Neapel 18 augusti 2012.

Dags att tänka autonomt?

Mina tidiga minnen av sjöfart kommer från promenader i hamnen under barndomens 1960-tal. Kajerna gav ett kaotiskt intryck med järnvägsvagnar, gaffeltruckar, lastbilar, trälådor av olika storlekar, säckar, staplade trävaror och olika maskiner och fordon – alla trängdes om saligheten på den smala kajen mellan hamnmagasinen och fartygen som lastade eller lossade.

Lasthanteringen var primitiv, fartygen små och automation ombord var ett okänt begrepp. Allting byggde på en stor insats av arbetskraft.

På 1960-talet innebar roro- och containerfartygen en revolution inom styckegodshanteringen. Det var då man började räkna hamntid i timmar i stället för dagar.

Sedan dess har allt bara skenat iväg. Var är vi i dag? Containerfartygen tar över 20 000 TEU, de största roro-fartygen i närsjöfart har 8 000 filmeters lastkapacitet.

Under ett antal år har mycket av både fartygskonstruktion och ombordutrustning handlat om att öka säkerheten och minska påverkan på miljön.

En konsekvens av miljöarbetet är att fartygen också blir allt energieffektivare och transporterar mer last med mindre energi. I detta avseende är sjöfarten oslagbar.

Eldrift med energi från batterier är redan ett faktum på mindre fartyg tack vare en stark utveckling på batterisidan. Vindkraft tillämpas som extra energikälla och både metanol och LNG har introducerats som nya fartygsbränslen.

Nu talar man mycket om autonoma och fjärrstyrda fartyg. Vår digitaliserade värld kopplar upp fartygen närmare landorganisationerna och snart kanske vissa fartygstyper kan fjärrkontrolleras från land.

Även vår krönikör Kenny Reinhold skriver om autonoma fartyg i denna tidning. Min akterspegel var redan skriven när jag läste hans intressanta krönika, men jag gjorde trots det några ändringar i sista minuten för att understryka att jag helt håller med honom. Samtidigt ser jag en utveckling i denna riktning som en möjlighet för sjöfolk.

I Sverige har man inom sjöfarten länge varit ”early movers”. Nu när de autonoma och fjärrstyrda fartygen antagligen står för dörren kan Sverige åter gå i bräschen med sitt teknikkunnande. Dessa fartyg kan om några decennier inleda en storhetstid för en ny typ av svensk sjöfart, där man inte längre tvingas konkurrera med bemanningskostnader som främsta medel.

Jag tror inte heller att diskussionen om autonoma fartyg per automatik minskar intresset för en karriär till sjöss. Vem vet, kanske framtidens ungdomar rent av gillar möjligheten att ”köra båt” från land med hjälp av den häftigaste teknik som finns? Varje ny generation förändras och påverkas ju av den teknik man växer upp med.

Som en biprodukt utvecklas ny ombordutrustning som gör sjöfarten säkrare och ökar redundansen även på bemannade fartyg – och sådana kommer det att finnas gott om. Avancerad teknik kommer att kräva högt kvalificerad teknisk personal för service, om den så sker under gång eller i hamn.

Det är mycket som har hänt de senaste 50 åren, men jag tror att betydligt mer kommer att hända under följande 50 år.

Om hopp och skitstövlar

Dagen den 19 mars började med en skitstövel.

På tåget till Stockholm bläddrade jag förstrött i Facebookgruppen ”Sjömansfoton från förr och nu”, som har över 16 .000 medlemmar och således innehåller mycket mer än gruppnamnet anger. En till stor del vettig diskussionstråd om klimatet för kvinnor ombord började med att en man uttryckte sin upprördhet över de sexuella trakasserier han hade läst om i tidningen Sjörapporten. Så kom en sån där kommentar som man hoppas är på låtsas, men faktiskt inte verkade vara det.

Skitstöveln fick bra mothugg från andra i tråden. Men kommentarer som denna etsar sig fast i minnet på ett väldigt nedslående sätt. Jag önskar att jag kunde strunta i stollarna och bara lyssna på de kloka, men det är svårt. Väl framme i Stockholm tillbringade jag resten av dagen med en stor skara branschfolk på Sjöhistoriska museet, på det #Vågrätt-möte som vi ger en hel del plats i det här numret och som ägnades åt hur branschen ska jobba mot trakasserier, sexuella och andra.

Jag tar med mig klokskapen från de föreläsande experterna på arbetsmiljö: arbetet mot trakasserier är redan väl formulerat i Arbetsmiljölagen. Om var och en agerar i lagens anda är saken redan biff.

Nu finns det ju ett krux, vilket Ulrich Stoetzer från Arbetsmiljöverket återkom till med förundran flera gånger under sitt föredrag: sjöfartsbranschen har inte ratificerat Arbetsmiljölagens ”nya” (de kom 2016) regler för social och organisatorisk arbetsmiljö, som reglerar trakasserier och särbehandling. Sjöfarten arbetar alltså enligt regler som inte gäller längre. Det är ju helt uppåt väggarna.

Jag måste ta reda på mer om detta, för mig är det nytt att Transportstyrelsen ”ratificerar” lagar för vår bransch. Alltså kan lagar gälla alla i hela Sverige men inte just sjöfarten. Liksom Ulrich Stoetzer undrar jag hur detta skulle hanteras om ett fall av trakasserier ombord skulle leda till en juridisk process.

Inspirerande var också Samuel Heimann från Försvarsmakten, som utan att hymla talade om sin myndighet som ”mycket svensk, vit och manlig” och hur exkluderande den kulturen är, inte bara för kvinnor utan för alla som inte passar in i mallen för den starke soldaten. Försvarsmaktens rakryggade hantering av sitt eget upprop mot sexuella trakasserier är värt att dra lärdom av.

Den avslutande workshopen blev konstruktiv med högt i tak. Det bådar gott. #Vågrätt-mötet gav mig hopp som håller i sig, trots inledningen på dagen. Det kan nog bli bra det här. 

Viktigaste valet någonsin?

I år är det dags för val i Sverige igen. Det är fyra år sedan vi stod inför det senast och för mig, som politiskt intresserad, är det lika spännande som vanligt.

Valkampanjen har ännu inte hunnit sätta igång på allvar. Men var så säker – snart kommer det inte att kunna undgå någon av oss.

För fyra år sedan fick Alliansen lämna över regeringsmakten till Socialdemokraterna och Miljöpartiet och det kan ha varit en av de mest turbulenta mandatperioderna någonsin – ni kanske minns turerna kring Decemberöverenskommelsen och hoten om att fälla regeringen som har dykt upp med jämna mellanrum.

Men för sjöfarten får det nog ändå sammanfattas som en av de mest positiva mandatperioderna någonsin, av en anledning – tonnageskatten.

Branschen har kämpat för skattereformen i decennier, men så i höstbudgeten 2016 dök den till slut upp och från och med januari 2017 har rederier möjlighet att gå in i systemet.

Hittills har det kanske inte genererat en anstormning av rederier och fartyg. Men jag tror, som även infrastrukturminister Tomas Eneroth nämner på sidan 50 i denna tidning, att det kan vara värt att avvakta lite. Systemet är fortfarande nytt och att förändra den ekonomiska situationen för en hel bransch görs inte i en handvändning.

Frågan är vad nästa mandatperiod kommer innebära för sjöfartsbranschen och Sverige. För det första är jag rädd för att vi kommer att få se en väldigt polariserad och stundtals hätsk debatt inför årets val. Min känsla är att det politiska avståndet mellan människor har vuxit lavinartat de senaste åren.

Människor med vänsteråsikter håller sig med andra vänner med vänster­åsikter. Likaså de som röstar på partierna åt höger. Och längst bort åt höger finns högerpopulister och rasister som frotterar sig med nazister och fascister.

Hur segregeringen mellan åsikter ska lösas är väldigt svårt att svara på. Men en nyckel måste vara diskussion och lugnt, sansat, moget och medmänskligt handlande från alla som fortfarande tror på mänskliga rättigheter och allas lika värde.

Annars är risken att människor kommer till skada, människor som verkligen behöver hjälp. Men åter till frågan om vad som kan komma att hända med sjöfarten efter valet i september.

I frågan om sjöfart är min uppfattning att de flesta partierna faktiskt lagt övriga meningsskiljaktigheter åt sidan och visar på en vilja att förflytta gods från vägar till vatten med miljön som det huvudsakliga och viktigaste argumentet. Jag tror det kommer att innebära positiva förändringar för branschen.

Slutligen, som en sista önskan hoppas jag att partierna i större utsträckning, på samma sätt som i frågan om sjöfart, öppnar upp för diskussion med sina motståndare för att lösa de stora samhällsutmaningar som vi nu står inför – miljö, välfärd och medmänsklighet.

Jag tror vi står inför ett av de mest spännande och viktigaste valen någonsin.

 • Anonym Svara

  Av någon anledning är det accepterat i Sverige att hylla kommunismen , Vi har Leninpriset och vi har sådana som Sven Volter som är stalinister och som inte ifrågasätts– iallafall inte i statsmedia i Sverige. Personligen anser jag alla -ismer vara skit. Sådana som tagit död på väldigt många människor.

 • Anonym Svara

  Redaktionsbloggen glömde nämna islamister även. Är det de som avses som högerpopulister?

 • Lorenzo Svara

  Bäste Adam Bergman! Du glömde: Längst bort aat vänster finns vänsterpopulister, anarkister
  etc som frotterar sig med kommunister! Vi borde nog stoppa dem alla i samma säck i.e. nazister,
  fascister och kommunister! Alla är skyldiga till ohyggliga folkmord, där jag tror kommunisterna fortfarande leder ligan!!

Det sjuka barnet tynar bort

Efter snart två års stridigheter fortsätter spiralen nedåt med sjunkande volymer för Skandinaviens största containerterminal. Landets enda hamn som kan ta emot oceangående direktanlöp är som ett sjukt barn, vars föräldrar bråkar och går i samtalsterapi hos en terapeut med kommunikationsproblem. Är månne skilsmässa enda lösningen?

Nu bär nog inte terapeuten (medlarna) ensamt ansvaret för den bristande kommunaktionen, som dock utåt sett är ganska omfattande. Från alla som har intresse i konflikten. Det skrivs och tycks mycket, vilket är naturligt när det handlar om en för landet viktig nod. Samtidigt är det valår, vilket gör det möjligt att utnyttja den sjuke.

Kommunikationen mellan parterna är det dock större problem med; föräldrarna verkar sova i skilda sovrum, kanske har de redan blivit särbo? De umgås i olika kretsar, går på olika fester, håller på olika fotbollslag. Kort sagt: de förstår inte varandra, eller vill inte förstå.

Samtidigt rustas det i andra hamnar i landet. I bland annat Gävle, Norrköping och Stockholm ser man möjligheter. Huvudstadens pågående projekt ute på Norviksudden borde få Skandinaviens numero uno rejält upp på tårna, redo att ge svar på tal. Fullt utbyggd ska Stockholm Norvik klara att hantera 500 000 TEU och djupet planeras bli 16,5 meter! Fram till alldeles nyligen fanns också storslagna planer på en stor containerterminal i Lysekil, men de planerna grusades efter högljudda protester från såväl maktmännsikor i riket som lokalinvånare. Även om de kinesiska visionerna kändes overkligt storslagna, så andades säkert en och annan med intresse i Göteborgs containerterminal ut aningens efter beslutet.

På varsin sida om containerterminalen finns de rullande terminalerna där det trots en hårdnande konkurrens dem emellan finns volymökning och framtidstro. Även där är Hamnarbetarförbundet i majoritet. Och även de opereras av externa aktörer, sedan Göteborgs Hamn klippt navelsträngen 2011/2012.

Det är dags att föräldrarna i containerterminalen på allvar börjar vårda sitt sjuka barn innan det svälter och slutligen tynar bort. Det är dags att de lämnar sina positioner på varsin sida om universum och förflyttar sig i riktning mot varandra. Struntar i färgerna på fotbollströjorna eller vad polarna ska säga.

Om inte så tvingas nog Göteborgs Hamn själv träda in i matchen och ta lite ansvar för det bortadopterade barnet. I synnerhet om man vill ha en djupare lekplats, med fler och större fartyg.

”Behov av saftiga morötter”

När man tittar i backspegeln på det gånga året har det inneburit både glädjeämnen och besvikelser från ett sjöfartsperspektiv.

Som helhet tycker jag ändå att eftersmaken av sjöfartsåret 2017 är hyfsat god. Den svenska sjöfarten har fått förbättrade verksamhetsförutsättningar, bland annat tack vare tonnageskatten.

Sjöfarten väcker även intresse på ett sätt som jag upplever inte fanns där för några år sedan. Man talar om sjöfartens potential som problemlösare i jakten på ett grönare samhälle.

Det verkar som om väldigt många är eniga om att sjöfarten kan avlasta landtransportslag. Att förverkliga detta med konkreta varuflöden som tidigare gått på väg är emellertid fortfarande långt ifrån verklighet.

Miljömässigt borde inte sjöfarten vara i underläge vid jämförelse med andra transportslag.

Järnvägen betraktas som miljövänlig med sina utsläppsfria ellok (att närmare 40 procent av elenergin i Sverige genereras av kärnkraft är förstås en annan femma), men den lider av kapacitetsproblem och kan bli en enorm slukare av ekonomiska resurser när den ska uppgraderas.

Landsvägstransporterna är snabba och extremt flexibla. Med lastbil når man direkt vilken del av landet som helst. De till största delen dieseldrivna lastbilarna är givetvis helt nödvändiga för lokal varudistribution, men man kan fråga sig om det samma gäller för de långa transporterna?

Den tunga trafiken sliter på vägnätet. De svenska skattebetalarna står för ett fantastiskt nät av motorvägar och vanliga landsvägar. Många utländska åkerier använder det svenska vägnätet enbart för genomfart. Enligt Trafa uppgick dessa volymer till 4 miljoner ton 2013 och 3 miljoner ton 2014.

Ett tankeexperiment: Om dessa genomfartstransporter skulle gå sjövägen eller någon annan väg utanför Sverige skulle mellan 174 000 och 235 000 tunga transporter per år försvinna från våra vägar. Transporter som knappast nyttjar Sverige i någon större utsträckning. Kanske vägavgifterna borde justeras uppåt för utländska tunga fordon som utför sådana transporter?

Sjöfartens infrastruktur slits inte speciellt mycket. Givetvis innebär farledsbyggen stora investeringar, men när de väl finns där är de i princip underhållsfria. Och någon reell risk för trafikstockningar finns inte till sjöss även om fartygstrafiken skulle mångdubblas.

Trots alla fördelar ser vi åtminstone inte än någon större överflyttning av gods från land till sjö. Det känns också lite konstigt att man istället ”belönar” sjöfarten med högre avgifter, något som rimmar illa med ambitionerna att stärka sjöfarten som transportslag.

Jag tror faktiskt att det behövs betydligt fler och betydligt läckrare morötter än dem man vill satsa på i dag för att flytta gods till fartyg.