Ny radiodokumentär om sjömän

Kolla gärna in radioserien ”Svenska sjömän”, som den här veckan sänds i Sveriges Radio P1. I fyra delar berättar radiojournalisten Mia Blomgren om både unga och gamla sjömän, kvinnliga såväl som manliga. Hon pratar till exempel med 29-årige Rasmus Blomqvist, som jobbar som styrman på Stena Germanica, och med 57-åriga befälhavaren Veronica Schultz. Vi på redaktionen kan dessvärre inte ge någon konsumentvägledande recension eftersom vi helt enkelt ännu inte hunnit lyssna på det första avsnittet, som sändes idag måndag, men som sagt: det kan säkert vara väl värt att kolla in. Läggs upp på SR Play allt eftersom det har sänts ”live”. 

Här är det första avsnittet: 

En annorlunda vy

I det dagliga arbetet som journalist stöter man ofta på korta och ibland helt oansenliga små länkar i sin jakt på något intressant att skriva om. Många saker resulterar så klart i nyheter här på siten, eller i reportage till tidningen. Men ibland stöter man på små saker som inte riktigt platsar någonstans, men som man ändå vill dela med sig av. Och idag tänkte jag komma med ett sådant tips!

Jag hittade en länk till en liten hemsida som tillhör en tysk fotograf vid namn Dirk Brömmel och hans fotoserie Kopfüber – vilket betyder ungefär huvudet först. Det är en fin lite serie foton tagna rakt ovanifrån ner på olika typer av fartyg. Där finns bilder på allt från små kanalbåtar och pråmar till större torrlastare och till och med några av världens största kryssningsfartyg.

Väl värt ett litet besök!Ar_Schiff_19

Oskarshamnsbygge värt ett besök

bore_20150910_124214_DSC4715

Jag besökte häromdagen sjöfartsmuseet i Åbo, Forum Marinum, för att bekanta mig med utställningen om kryssningsturismen i Finland. En artikel om denna sevärda och intressanta utställning kommer för övrigt att ingå i nästa nummer av Sjöfartstidningen. Därför ska jag inte gå närmare in på den nu.

Museet ligger i hamnen, närmaste granne är stadens andra stora sevärdhet Åbo slott, där hertig Johan höll hov för över 450 år sedan och där även storebror Erik XIV satt fängslad en tid. Men det är en annan historia.

bore_20140730_190214_DSC4421

Passagerarfartyget Bore vid sin kajplats intill Forum Marinum i Åbo.

Intill Forum Marinum ligger också en utsökt samling museifartyg förtöjda. Här ligger korvetten Karjala och minfartyget Keihässalmi, fullriggaren Suomen Joutsen och barken Sigyn, byggd i Göteborg 1887. Sigyn är otvivelaktigt det värdefullaste av dessa fartyg, det sägs att hon är närapå unik i hela världen, men det finns också ett annat intressant svenskbygge som är betydligt yngre, passagerarfartyget Bore. Detta fartyg passade jag på att besöka efter utställningen.

7002_bore

Ett av mina tidigare fartygsfotografier: Bore i Åbo hamn i februari 1970.

Åborederiet Bore tog leverans av fartyget från Oskarshamns varv 1960. Hon byggdes för de samseglandes trafik mellan Åbo och Skeppsbron i Stockholm, där hon gick till och med sommaren 1976.

borea_840630

Sista året i trafik med ångmaskin. Borea på utgående från Åbo i juni 1984.

Detta kvalitetsbygge var i trafik som ångfartyg för sista gången så sent som 1984, då med namnet Borea. Trafiken mellan Åbo och Stockholm opererades av Aura Line, som gick i konkurs hösten 1984.

Till motorfartyg konverterades Bore efter att hon 1987 köptes av ett rederi i Kotka som senare ändrade namn till Kristina Cruises. Under det nya namnet Kristina Regina inledde hon kryssningstrafik 1988. Fartyget kryssade sedan till 2010 på olika håll i världen, men främst i Nordeuropa under sommarsäsongerna och resten av åren i varmare vatten som Medelhavet och kring Kanarieöarna. Kryssningarna marknadsfördes främst i Finland eftersom fartyget seglade under finländsk flagg med finländsk besättning.

Bore byggdes enligt SOLAS-regler från 1948. Trots att man redan vid planeringen av fartyget hade lagt stor vikt på brandsäkerheten – hon fick bland annat ett automatiskt brandlarmsystem som övervakades centralt i karthytten – så innehöll inredningen alltför mycket trä för att klara av SOLAS 2010. Det skulle ha blivit alltför dyrt att bygga om fartyget och i stället köpte Kristina Cruises ett annat fartyg.

kristina_regina_20100829_083803_DSC9423

Sista resan som Kristina Regina 29 augusti 2010 med destination Åbo reparationsvarv i Nådendal.

bore_20101003_130232_DSC7493

Med originalnamn och -färgsättning: Bore bogseras från Nådendal till Åbo av Alfons Håkans bogserare Fart och Hurtig den 3 oktober 2010.

Affärsmannen och åbobon Johnny Sid, som i år varit aktuell även i Göteborg tack vare planerna på att försöka rädda Kungsholm, tog initiativ till att bevara fartyget i Åbo. På hösten 2010 köptes Kristina Regina av företaget Oy S/S Borea Ab och under ett besök på Åbo reparationsvarv i Nådendal målades hon om i Bores färger och återfick sitt ursprungliga namn.

Idag fungerar Bore som flytande hotell och restaurang och delvis även museum. Ombord på Bore producerade Forum Marinum en permanent utställning om fartyget. Denna inryms i befälsutrymmena. Forum Marinums besökare får också tillträde till brygga, Hans von Rettigs redarhytt och några andra passagerarhytter.

bore_20150910_123102_DSC4671

Redarhytten som endast användes av Hans von Rettig och hans familj. Det sägs att han till och med nekade republikens president Urho Kekkonen att bo i hytten under en av presidentens resor till Sverige.

bore_20150910_122928_DSC4667

Första klass bar med en "originell ringformad bardisk" för att citera Svensk Sjöfarts Tidnings fartygspresentation från 1960.

bore_20150910_123530_DSC4689

Befälhavarens sovhytt.

bore_20150910_123706_DSC4696

Trots senare tillkommen modern navigationsutrustning skvallrar bryggans utformning om att detta inte är ett fartyg byggt igår.

bore_20150910_124308_DSC4718

Lyxhytt.

bore_20150910_124626_DSC4726

Promenaddäck.

bore_20150910_124648_DSC4728

Den förliga skorstensattrappen. Hans von Rettig insisterade att hans passagerarfartyg skulle ha två skorstenar. 

Bore är inte enbart ett stycke finländsk sjöfartshistoria. Hon är också i allra högsta grad ett kapitel svensk varvshistoria. Redaren Hans von Rettig anlitade Oskarshamns varv för många av Bore-rederiets nybyggen. Samma varv har byggt ”olympiabåten” Bore III (en halvsyster till Birger Jarl) och flera lastångare och motordrivna ”paragraffartyg”. Nybygge 353 är ett monumentalt exempel på den höga kvaliteten på svensk skeppsbyggnadskonst på den tiden det begav sig.

Nästa gång ni är i Åbo, besök Bore och njut av upplevelsen och det fina hantverket, som fortfarande i viss utsträckning är original trots flera ombyggnader. Och de som redan besökt fartyget, gör ett besök till. Det finns en hel del intressant att utforska ombord. Till exempel den spartanska brygglayouten visar hur enorm utvecklingen har varit på 55 år.

 • Rolf Eriksson Svara

  Trevlig läsning om “Bore”! Särskilt tack för de fina bilderna av interiörerna ombord! Det har nämnts tidigare – Kan inte Johnny Sid ta sig an “Birger Jarl” som ligger förvisad till Stadsgården här i Stockholm och göra fartyget till ett motsvarande flytande hotell/museum öve trafiken Stockholm-Finland?

 • Krister A. Martell Svara

  Har för mig att någon gammal Bore färja var logementsfartyg åt kanadensiska byggnadsarbetare i Alger sommaren 1983? Kan det ha varit denna dam? Vi låg där tillika med GE:s kylfartyg M/s Tersö och vi var på besök till färjan.

  • En som var med 2010 Svara
   @Krister A. Martell:

   Visst Krister
   Denna Algeriska parentes var det som nästintill tog livet av Bores snygga nåtade trädäck. Däcken målades ju vita under denna session, dels för att minska värmen inombords, och som en följd blev de aldrig restaurerade, utan man fortsatte att måla däcken alltefter behov. 2010 var en tanke att ta fram de ursprungliga däcken, men det är en kostsam operation på som man tydligen fortfarande inte har råd med. Men ännu 2010 så fanns den ursprungliga lystern kvar, ifall man slipade nån millimeter. Klart är att några områden var utom räddning pga röta.

Två chanser till internationell uppmärksamhet

Ta chansen att vinna, men nominera inte dig själv. RINA, The Royal Institution of Naval Architects, söker just nu bidrag från hela världen till två av sina tävlingar.

 

QinetiQ Maritime Innovation Award ska uppmuntra vetenskaplig och teknisk forskning inom hydrodynamik, framdrivning, strukturer och material som har potential att avsevärt förbättra design, byggnation och operation av fartyg och byggnader till havs. Fritt översatt. Visst finns det väl svenska, och för den delen finska exempelt på sådant som kan borde hålla väl så rba i en internationell  jämförelse.

 

Tävling nummer två som RINA vill ha bidrag till är Martitime Safety Award som ska tilldelas en person, företag eller organisation som gjort något enastående för sjösäkerheten vid ett enskilt tillfälle eller under en längre tid.

 

Man får som sagt inte nominera sig själv men väl företaget eller organisationen man jobbar på. Så alla som känner till något som förtjänar att lyfta fram, skriv 750 ord om saken och skicka in dem till RINA. Den som vill veta mer om priserna kan skriva och fråga RINA.

Rapport från Nordsjön

Hur är det egentligen att jobba som svensk ombord på ett norskt offshore-fartyg? Märks den allmänna nedgången inom oljesektorn av, eller rullar allt på som förut? De här frågetecknen ska förhoppningsvis rätas ut i ett fylligt ombordreportage i oktobernumret av Sjöfartstidningen, eftersom undertecknad under några dagar i slutet av augusti befunnit sig mitt ute i Nordsjön på det norska offshore-fartyget Siem Symphony – ett av flera PSV-fartyg (Platform Supply Vessel) i rederiet Siem Offshores flotta. 

Vi utgick onsdagen den 26 augusti från Stavanger och satte kurs mot borriggen Maersk Intrepid, där vi (ja, inte jag personligen alltså – jag har mest fotograferat och antecknat…) sedan dels lossade containrar med livsmedel, kemikalier och allsköns utrustning som ska upp till riggen, dels lastade så kallad back load från riggen. 

För min del fotograferade och pratade jag som sagt alltså mest med besättningen, där bland annat den 39-årige överstyrmannen Mattias Carlsson från Varberg ingår och som har massor med intressant att berätta om tillvaron som svensk inom den norska offshoreflottan. Något som säkert borde vara av intresse inte minst för alla ungdomar som just nu utbildar sig till sjöbefäl eller sjöingenjör och har siktet inställt just på offshore-sektorn. 

När detta skrivs – klockan 13 på fredagen den 28 augusti  är vi på väg tillbaka in till Dusavika i Stavanger, där flera av oljebolagen har sina kontor, däribland det franska oljebolaget Total som som alltså hyrt in Siem Symphony. Den här tredagarsturen var tydligen en ganska så normal tur, även om det också händer att man ligger ute vid riggen flera dagar än så här.     

Det var nog för övrigt en bra period att hänga med ut på en sådan här resa. Höststormarna har inte börjat dundra in härute ännu, och under turen ut till oljeriggen – som ligger 145 nautiska mil från Dusavika och tog cirka 14 timmar – har det bara blåst 20-25 knop och varit signifikanta våghöjder på 2-3 meter. Vilket i sin inneburit att en tämligen ovan sailor som undertecknad sluppit ifrån den beryktade Nordsjö-sjösjukan, och därmed kunnat göra sitt jobb som kringresande ombordreporter.

IMG_3164IMG_3172 IMG_3174

Fin möjlighet att visa upp vårt flytande kulturarv

 

Jag tänkte passa på att vidarebefordra en uppmaning från Sjöhistoriska museet till alla som gillar att fota fartyg. Ta chansen att framhäva vårt flytande kulturarv och dessutom vinna ära och berömmelse över hela internet genorm att vara med och tävla med era bästa bilder av k-märkta fartyg.

Det är Wikimedia som under namnet Wiki Loves Monuments kör en global tävling för att samla in bilder på kulturhistoriskt intressanta platser och byggnader över hela världen. Dit räknas också de 130 fartyg som Sjöhistoriska museet i Stockholm har k-märkt.

Förra året vann en bild på segelfartyget Sarpen den svenska deltävlingen.

Alla som vill vara med skapar sig ett konto på wikilovesmouments.se och för att vara säker på att fartyget på den fina bilden man har verkligen är k-märkt kan man kontrollera det på Sjöhistoriskas lista. Bilderna måste laddas upp under september.

Den här bilden på segelfartyget Sarpen vann 2014 års svenska deltävling.

Den här bilden på segelfartyget Sarpen vann 2014 års svenska deltävling.

Sommarstiltje

Ibland kan det kännas som om man är på helt fel plats vid helt fel tillfälle. Då handlar det oftast om att man hamnat mitt i något som man önskar att man inte hamnat mitt i. Men i mitt fall handlar det om att jag befann mig långt ifrån den plats jag önskat att jag befann mig på.

I helgen kolliderade Tentanks Ternvind med Stena Lines Stena Jutlandica utanför Vinga. En mycket olycklig händelse, men samtidigt en händelse med stort nyhetsvärde. Och jag som tillbringat stora delar av sommaren ute på Donsö hade kunnat rapportera väldigt detaljerat därifrån redan på söndagen, om det inte vore för att jag befann mig mitt i de småländska skogarna utan täckning på mobilen. Just denna söndag.

Men nu har vi kommit ikapp med rapporteringen och vi kan bara vänta på att Statens Haverikommission och andra myndigheter kommer med sina utlåtanden kring händelsen.

Det jag vill säga med detta är att vi på Sjöfartstidningen nu under sommaren har minskat på bemanningen under semestrarna, då det vanligtvis är stiltje bland sjöfartsnyheterna. Och nyhetsbevakningen är därför inte lika intensiv som under övriga delar av året. Troligtvis är det inte lika stor aktivitet där du befinner dig just nu heller.

Därför kommer nyhetsrapporteringen och nyhetsbrevet ta en paus under nästa vecka – vecka 31 – innan det kommer tillbaka igen veckan därpå.

Men hoppas ni har en bra sommar och om något stort händer så kommer ni så klart kunna läsa om det här på Sjöfartstidningen ändå!

Drömmen om Kungsholm torpederad av Göteborg

Visst är det ironiskt. Det sista stora svenska passagerarfartyget i oceantrafik med hemmahamn Göteborg har uppenbarligen sänkts av krafter i samma stad.

Även om jag är obotlig optimist är jag nämligen rädd för att sagan om Kungsholm inte längre kan få något lyckligt slut. Det har varit en verklig thriller med många och oväntade turer, där intrigen sannerligen inte har saknat dramatik.

Efter att projektet aktualiserades i början av 2014 har det varit en ständig berg- och dalbana. Många gånger har det redan verkat som om projektet är i hamn, men sedan har alltid något problem dykt upp.

I början av veckan var det nog många som redan andades ut och tänkte att en lösning äntligen kan bli av. Sedan kom bredsidan som definitivt sänkte Kungsholm – eller i alla fall förpassar henne till någon asiatisk strand för upphuggning: Älvstranden Utveckling vägrade flytta över hyresavtalet för varvsområdet, trots att både konsortiet bakom köpet av Kungsholm och likvidatorn för Damen Shiprepair Götaverken tyckte att det var en fungerande plan. För att inte tala om alla göteborgare som otåligt väntat på att Svenska Amerika Liniens sista passagerarfartyg skulle få ett värdigt slut på sin långa karriär.

Jag vet inte vilka motiv som ligger bakom Älvstrandens agerande. Men jag är väldigt förvånad. Det hade ju varit en win-win situation om fartyget under de följande fem åren fått ligga vid Götaverken.

Till GP sade Ulrika Palmblad på det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling AB att orsaken till att man sade nej till överlåtelse av hyresavtalet var de föroreningar som finns i havsbotten och marken vid gamla Götaverken. Hon menar att det inte går att få till en permanent lösning på miljöproblemet om Kungsholm får ligga på platsen. Hon anser att då kan man inte sanera.

Detta har jag svårt att tro. Det är ju bara att skifta kajplats medan arbetena pågår. Om konsortiet skulle ha fått ta över avtalet för hela varvsområdet hade det ju haft hundratals kajmeter till sitt förfogande.

Ser man verkligen inte potentialen och det unika i att ha ett stort och vackert passagerarfartyg permanent förtöjt i en stad som borde vara Nordens främsta sjöfartsstad? Det verkar som om någon konstruktiv dialog aldrig funnits kring denna fråga. Det sägs ju att om det finns en vilja så finns det en väg. Här existerade redan vägen, men viljan saknades tydligen.

Jag tycker faktiskt att en stad som Göteborg har en skyldighet att bevara sina stolta sjöfartstraditioner för eftervärlden. Men nu är det som sagt för sent att bevara någonting konkret från en svensk, sex decennier lång och unik era av kryssningar och reguljär passagerartrafik över Nordatlanten. Jag känner redan nu på mig att kommande generationer kommer att uppfatta detta som ett katastrofalt misstag.

 • H Svara

  Det cirkulerar en namninsamling pa facebook. Jag har skrivit under och jag hoppas att sa manga som mojligt gor det for att radda henne fran skarbrannarna.

  • Lennart Svara
   @H:

   Fixat och delat. Finns på FB gruppen “Kungsholm IV tillbaka till Amerika kajen”

 • Sigurd Ring Svara

  Vem får ta hand om eländet om 20-30 år när glädjekalkylerna spruckit, projektet konkat ett oräkneligt antal gånger, fartyget gått ur hand i hand från den ena lycksökaren till den andra och det ligger ett rostigt vrak och förfaller längs en central kaj i staden? Jo, kommunen!

  Det är för därför de säger nej.

  • Anonym Svara
   @Sigurd Ring:

   Skriv en kommentar…Äntligen en vettig kommentar i detta ärende..

  • Anonym Svara
   @Sigurd Ring:

   Skulle det gå så illa o det inte skulle gå att hitta en permanent plats långsiktigt efter hotelkontrakter med Volvo Geley som ger vinst direkt. Så är skrotvärdet mkt högre än transportkostnaden till ev skrotstrand. Dvs ingen risk för Gbg kommun

  • Anonym Svara
   @Sigurd Ring:

   Vafalls? Krass realism i den här dagdrömmardebatten. Det är förbjudet begriper du väl!

  • Anonym Svara
   @Anonym:

   Ja, hade det varit så att det funnits ett högt skrotvärde hade hon redan varit skrotad.
   Anledningen till att ägarna kan hålla henne så länge till en potentiell köpare utan pengar är naturligtvis att dom då skjuter över asbest och annan skit till någon annan stackare. Jämför gärna med andra fd atlantångare som United States och France som skyfflas runt för att ingen vill sitta med svarte petter.
   Nej man kan tro och tycka vad som helst men så länge det är mindre risk att säga nej än ja så kan det inte bli något av detta.

  • Lennart Svara
   @Anonym:

   Kungsholm är nyrenoverad invändigt till modern hotelstandard för några år sedan. Asbest är redan sanerad. Läs på MSKungsholm.se så förstår ni att detta hotelskepp är i mycker fint skick vilken kan ses på bilderna.

 • Anonym Svara

  För jävligt följ gärna upp detta med ansvariga politiker, be dom uttala sig och berätta med egna ord till Göteborgare samt alla vi som jobbar med sjöfart.

 • Det är för dåligt av det kommunala bolaget att man inte kan låta fartyget ligga vid Götaverkskajen. Föroreningarna är bara skitprat för det finns överallt alla hamnar och så läng man inte börjar röra runt i bottenmassorna är det ingen som skadas. Kommunen har bara fastigheter nära vatten som sitt framtidsmål. Fy på Dig Ulrika Palmblad som inte förstår vad Kungsholm och övriga fartyg samt varven har bidragit till Göteborgs utveckling i över 100 år.

 • Bengt Persson Svara

  Ett flytande varvsmuseum skulle snart vara verklighet om Kungsholm kom tillbaka till Göteborg.
  det finns mycket material och dokument mm samlat från varven. Varven och sjöfarten är grundstenar i Göteborgs stads utveckling. Göteborgs styrande borde ta möjligheten att skapa en plattform för industrihistoria, forskning och möten mellan människor. Götaverken, Lindholmen och Eriksberg samt Arendalsvarvet har satt Göteborg på den internationella kartan.Vi får inte glömma vår historia.

 • Anonym Svara

  Bara ett av alla sjöfartsfientliga beslut i Göteborg….Kommunen förnekar sig aldrig…

 • Anonym Svara

  Göteborg ger ännu en gång uttrycket ‘sjöfartsfientlig’ ett ansikte.

 • RJ Svara

  Alla bör jobba för att beslutet ändrats. Kom igen nu!

 • Peter Hansson Svara

  Det vore en stor skandal om inte Kungsholm blir en vacker siluett i Göteborgs hamn. inse detta ni som bestämmer i vår stad vilken tillgång vi går miste om.

 • Lennart Savehed Svara

  Mycket bra sammanfattat. Det går fortfarande att rädda henne om det sker snabbt beslut att förlänga hyrestiden till mer än 1-2 år som indikerats av Älvstranden

 • Anonym Svara

  SÄGER BARA…

  RÄDDA KUNGSHOLM…..❤

 • Torsten Welin Svara

  Sorgligt, övermåttan sorgligt för det framtida Göteborg!

Reflektioner efter Almedalsveckan

Samstämmigheten är nästan rörande. Men det som saknas är aktion. Almedalen 2015 är nu över för sjöfartsbranschens olika parter.

Igår, onsdag, satt jag på färjan mellan Visby och Oskarshamn. Jag var på väg från Almedalsveckan. Jag satt och funderade på vad det var som hände egentligen. Allting går så fruktansvärt fort när man är på plats i Visby. Seminarierna avlöser varandra och in emellan träffar man otaliga personer med anknytning till branschen.

Jag tillbringade den största delen av min tid vid två olika platser. Antingen den Maritima Mötesplatsen – två tält uppslagna på Gotlandsbolagets trädgård, fint placerad precis vid hamnen – eller vid Gotlandsbolagets garage mitt emellan de stora medierna där Svensk Sjöfart och Lighthouse hade en utställning om sjöfart. De båda platsernas placeringar kunde inte ha varit bättre.

Under veckan har det diskuterats forskning, inre vattenvägar, LNG, isbrytning och inte minst framtid. Mötesplatsen arrangerades av flera olika parter, men främst Sjöfartsforum höll ställningarna i tältet.

Förra året fokuserade branschen mycket på tugget kring tonnageskatten – den blå skatten. Men efter några år av ältande så kändes det skönt att de tonade ner den frågan några hekton. Istället låg mycket av fokus på neutralitet mellan transportslag (sexigt!). Något som är viktigt för att sjöfarten ska kunna mäta sig med främst järnväg och väg. Att få isbrytningen finansierad via skattesedeln var ett exempel på det.

Det andra stora fokusområdet var forskningen. ”Vi vill ha 100 miljoner till forskning” var budskapet. För att helt enkelt kunna stärka branschen och säkra kompetensen.

Ett stort problem med Almedalen är så klart det ofantliga flödet av seminarier och händelser. Nästan 3.500 evenemang kommer ha gått av stapeln innan veckan är över. En procent av de handlar om sjöfart. Att få genomslag för sina frågor, när de stora medierna och organisationerna basunerar ut sina budskap på allt större ljudanläggningar och bildskärmar, är inte lätt.

Men jag tror inte man ska hänga läpp för det. För intresset har varit stort. Och många för sjöfarten viktiga personer med makt har varit på plats i tältet. Och en person med makt är såklart mer betydelsefull än tio som bara är lite nyfikna.

Men för att komma till en konklusion. Sjöfartsbranschens olika parter står enade och starka, vilket inte hänt många gånger i historien. Och det ger styrka. Och de politiker och branschföreträdare som förmedlade sina budskap och besvarade frågor uppe på scenen, de var till tårar rörande överens om sjöfartens problem och möjligheter – nästan hela tiden.

Ska jag vara ärlig så var det nästan så att det var tråkigt ibland. För en debatt blir ju inte en debatt utan lite motsättningar. Men det kändes väldigt positivt och Pia Berglund, från Svensk Sjöfart, och Anna Hammargren, från Sjöfartsforum, var väldigt belåtna med vad som förmedlades från scenen.

Men samtidigt måste man inse att den politiska verkligheten inte är en lätt verklighet. Där handlar det om kompromisser och ett givande och tagande. Det mesta dras i långbänk. Så det som alla branschföreträdare på plats nu efterfrågar av politikerna är aktion. Det måste hända något. Tonnageskatten ser lovande ut, så den har de slutat tjata om. Men det finns mycket mer som behöver göras, och gärna så snabbt som möjligt, för att säkra den svenska sjöfartens framtid.

Det ska bli spännande att se vilka frågor som bockats av till nästa år, och vilka som lagts till.

 • Anonym Svara

  Ja mycket snack är det, år efter år samtidigt som ingenting händer förutom att handelsflottan blir mindre och mindre. När kommer den söndertjatade tonnageskatten då?

Carnival nygammal kund i Finland

fantasy_890719

Kryssningsfartyget Fantasy under byggnad i Helsingfors i juli 1989.

Den gångna veckans nyhet om att Carnivalgruppen beställer fyra stora LNG-drivna kryssningsfartyg – två från Meyer Turku i Åbo och två från Meyer Werft i Papenburg – gick galant över nyhetströskeln i så gott som alla media i Finland. Alla insåg nyhetsvärdet i att Åbovarvet har innestående order till 2020 och att ägaren talar om att investera i varvet. Man börjar också inse prestigen med att Åbovarvet hör till en handfull varv i världen som klarar av ett så komplext projekt som ett stort kryssningsfartyg.

I Europa har flera av de stora nybyggnadsvarv som byggt lastfartyg eller färjor kastat in handduken. Däremot är situationen fortfarande en annan när vi talar om stora passagerarfartyg. De bästa av de bästa varven med detta kunnande finns fortfarande kvar, och de finns alla i Europa.

Åbovarvet har i många år samarbetat med Royal Caribbean Cruises, som antagligen är världens ledande kryssningsrederi vad gäller innovation och utveckling av nya koncept. Nu har varvet fått en order även från Carnivalgruppen, världens största inom kryssning. Att världens två ledande kryssningsgrupper väljer att beställa fartyg från Åbovarvet visar att varvet fortsättningsvis hör till toppskiktet.

elation_paradise_980214

Fantasy-seriens två sista fartyg Elation och Paradise vid Helsingforsvarvet  i februari 1998.

Det är inte första gången som Carnival nu bygger i Finland. På varvsdirektör Martin Saarikangas tid var Carnivalgruppen en stor kund till Helsingforsvarvet. En lång serie kryssningsfartyg inleddes med Fantasy 1990 och sägs vara en av de mest framgångsrika som någonsin byggts. På den tiden var det också en exceptionellt lång serie inom kryssningsindustrin med totalt åtta systerfartyg. Det sista, Paradise, levererades hösten 1998. En rad tekniska modifikationer gjordes efter hand på de olika fartygen eftersom leveranserna omspände närmare tio år.

carnival_legend_20110107_172153_DSC2063

Carnival Legend av Spirit-klass.

costa_atlantica_20040901-074449

Costa Atlantica.

Martin Saarikangas hade goda kontakter till Carnivals huvudägare Arison, vilket resulterade i den uppföljande så kallade Spirit-klassens sex fartyg mellan 2000 och 2004. Tre byggdes för Carnival Cruise Line och tre för Costa Cruises. Skroven var identiska, liksom maskineri och tekniska utrymmen. Jämfört med tidigare Panamax-kryssningsfartyg har Spirit-serien en stor andel utsideshytter tack vare en högre överbyggnad.

Därefter fick inte Helsingforsvarvet fler order från Carnival, som nu placerade merparten av sina order vid den italienska varvsgruppen Fincantieri. Meyer Werft i Papenburg fick även vara med på ett hörn och har under 2007 till 2013 levererat en serie nybyggen till Aida Cruises.

Tills vidare har inte speciellt mycket offentliggjorts om de nu beställda nybyggena för Carnival. De är mycket stora – endast Oasis-klassen är större till sitt brutto. Till sin passagerarkapacitet överträffar Carnival-fartygen till och med Oasis. I vår nyhet från den 15 juni kan ni läsa mer om beställningen.