Påsköträdet blommar!

Det gör ont i hjärteroten när människans kortsynthet leder till att djur- eller växtarter utplånas, upphör att finnas till. För dronten och garfågeln fanns ingen Noaks ark till räddning. 

Även påsköträdets fortsatta existens hängde på en skör tråd. Det förr stolta trädet, som gav vackert och hållbart virke till allahanda ändamål, är sedan 1962 utdött på själva Påskön. Några år tidigare hade Thor Heyerdahl gjort en förutseende insats. Under sin påsköexpedition 1955-56 tog han med sig några fröer från det sista kvarlevande trädet i en krater på berget Rano Kao. Fröerna skänkte han till Botaniska Trädgården i Göteborg, en av de mest betydande av sitt slag i hela norra Europa.

Den tropiska ärtväxten visade sig trivas i Botaniskas växthus, antagligen beroende på en kombination av luftfuktighet, temperatur och närmiljöns finkänsliga sammansättning. Däremot har upprepade försök att återplanera trädet hemma på Påskön gått om intet.

Artens vetenskapliga namn är Sophóra toromíro (Phil.) Skottsb. Släktnamnet är en förvrängning av arabiska sufayra, som antagligen har med blommornas gula färg (asfar, gul) att göra. Det så kallade artsepitetet är trädets namn på den polynesiska som talas på vattenklotets mest isolerade bebodda plätt.

Det avslutande auktorsnamnet avslöjar att det var Botaniskas grundare, den världsberömde och i Söderhavet väl befarne botanisten Carl Skottsberg, som hade klassificerat arten under sitt besök på ön 1917. Antagligen var det därför Heyerdahl gynnade just Botaniska i Göteborg.

En ostasiatisk släkting (Sophóra  japonica) brukar odlas på tempelmark och kallas därför pagodträd. I Kina associerar det till framgång i livet och i Japan till djävulsgestalten Oni. Snarlikt och närbesläktat är även Nya Zeelands nationalträd kowhai (Sophóra tetráptera). 

Fröer från Sophóra toromíro har spridits till dussintals botaniska trädgårdar, inte minst i fastlands-Chile. Men påsköträdet på Botaniska i Göteborg är världsunikt, som det enda exemplaret med fullständigt dokumenterad bakgrund. Därför fylls hjärtat med glädje när det blommar.

Glad Påsk!

Kommentarer

  • Alice Radomska

    Ett fascinerande vårtecken. I påskens gula färg dessutom. Tack för inblick i trädets historia.

  • Bertil Bjurström

    Imponerande som vanligt, var får han allt ifrån? – GLAD PÅSK!

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.