Jörgen Lorén, bloggare, sjökapten och facklig företrädare.
Fredrik Davidsson

Sjuk, bli inte det…

Som facklig företrädare så är jag ofta behjälplig i rehabprocesser. Tyvärr måste jag säga att en förändring under sistlidna tid till det negativa har skett och det är från handläggarna på försäkringskassan. Givetvis gäller inte detta alla men det finns allt för många negationer kring dessa då man hanterar återgång i arbetet eller avslut av densamma. Är fullt enig med politiker att det tidigare systemet var "sjukligt", men dom kan inte menat att skapa ett system som är så människofientligt som nuvarande. Sjukdomsbild och sjukdomar påverkar människor olika eftersom vi är oliika.

Jag har haft två fall under föregående år som är pågående. Den ena fick ingen operation, fastän vi har den fantastiska "vårdgarantin", nu när operation är klar flera månader försent, dras sjukersättningen in. Vi kan dock konstatera att en rehab där den sjukskrivna personen kan återgå i full tjänst inom ett halvår är högst aktuell eftersom operation varit lyckad och en process finns för detta. Tyvärr är nu min medelm tvungen att söka arbete på öppna arbetsmarknaden till 75 % och gå rehab ombord till 25 %. Ett arbete som ej kommer att finnas och där vi också ser att personen kommer återgå i arbete till 100 % ombord i sitt fartyg. Snacka om idoti och slöseri med samhällets resurser.

Om man hade en mer förstående och flexibel handläggning och där försäkringskassans amatördoktorer som sitter backstage och aldrig träffar patienterna tog sitt uppdrag på allvar, då hade vi säkert sparat miljarder i effektivare handläggning, bättre rehab och en större empati för de människor som tyvärr drabbas av sjukdom. Men då lär det väl bli lite handläggare och försäkringskassedoktorer arbetslösa, och vem skulle vilja anställa dom. Förresten har ni varskott försäkringskassan om ni skall dö före eller efter lunch. Snacka om sjuk byråkrati och sjukt system. Ändra och gör det nu. 

Fair wind


Lämna en kommentar på "Sjuk, bli inte det..."

 • Jan E Svara

  Jag håller med Jörgen Lorén i stort, men när det gäller försäkringskassans läkare så skall dom inte träffa den person ärendet gäller, utan dom skall göra sin bedömning efter dom uppgifter som personens vårdande läkare har lämnat in till försäkringskassan. Det systemet tycker jag personligen är bra, för ingen skall kunna ”snacka till sig en sjukpension)

 • Anonym Svara

  Vad jag vet iallafall så tolkar ju försäkringskassan bara aktuell lagstiftning, är inte försäkringskassan som ställer upp spelreglerna.

  En stor del av svenska folket har ju röstat fram dessa nya hårdare regler.

  Men visst är det sjukt.

 • Johan Gunnbäck Svara

  Mycket bra skrift och tankar om det galna sjukförsäkringssystemet! Tack! Har själv varit inne i den ”galna idioti-snurran!” hos F-kassan. Ett moment 22 kan jag lugnt påstå. Avsaknad av allt sunt förnuft! Som Du säger; BLI INTE SJUK!

 • Hans Helsén Svara

  Jag Förstår precis vad det handlar om jag har själv varit i den situationen Man måste vara frisk för att kunna vara sjuk. Bar inlägg