Kajpromenad

Första blogginlägget, nedanstående är min högst personliga åsikt. Våren är kommen till Göteborg, i går vände vinden och en inte kanske så varm vind, men en vind med annan känsla i värmde min vårvinterpromenad efter arbetsdagen. Kan från våningen se processen med ombyggnationen av skandihamnen och gläds åt att man äntligen utvecklar den komersiella hamnen. Värre är det med innerhamnen, där satsas väl som aldrig förr på kajerna.

Det finns ingen hejd på hur väl det byggs, här sparas verkligen inte på krutet, men det handlar inte om att förtöja fartyg i desamma, utan snarare att alla medborgare skall få tillgång att spatsera och komma nära älven samt att kunna njuta den rena och sunda  luften. Under många år har nu kajerna på norra älvstranden varit tillgängliga för Göteborgarna, ut och promenera bara, för det är det budskap jag hör allt som oftast, att det finns ett trängande behov hos Göteborgarna att besöka kajerna och som en del säger återta förlorad "mark".

I mitt arbete, där jag har god kontroll och översikt av hamnområdet, kan jag konstatera att under tio månader om året är det inte mer än en handfull människor som nyttjar den till dags dato frigjorda ytan för promenader och rekreation, möjligtvis de som rastar sina skitinödiga hundar som varit ensamma större delen av dagen och har ett sprängande behov av att komma ut med husse och den lilla svarta plastpåsen. Det är endast några enstaka helger och under semesterveckorna, som det är folk ute och spankulerar och fröjdas på de tryckimpregnerade plankorna som säkert är nyttiga för miljön. Men viktigt är det att Göteborg får bort sjöfarten från innerhamnen, och det är väl bara en tidsfråga innan all varvsverksamhet är borta eftersom vi i dag överhuvudtaget inte önskar någon industriell verksamhet i vår närhet och passerande fartyg är snart ett minne blott eftersom de bullrar och stör.

Önskar alla en trevlig kajhelg, prognosen verkar ypperlig för kajpromenad, dock kommer det att ta tid innan värmen kommer längs älvstranden det är bara några grader varmt i vattnet så mössa och vantar rekomenderas.

Fair Wind


Lämna en kommentar på "Kajpromenad"

  • Alexander Svara

    ”Men viktigt är det att Göteborg får bort sjöfarten från innerhamnen, och det är väl bara en tidsfråga innan all varvsverksamhet är borta eftersom vi i dag överhuvudtaget inte önskar någon industriell verksamhet i vår närhet och passerande fartyg är snart ett minne blott eftersom de bullrar och stör.”
    Bra inlägg Jörgen! Synd att folk inte ser de intäkter som detta ger, utan bara bryr sig om fina lägenheter och kajpromenader.